Dosarul lui Ponta în presa internaţională. Le Figaro: Problemele judiciare ar putea semnala decăderea lui Ponta, după o carieră rapidă şi inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta demisia. FOTO Adevărul
Preşedintele Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta demisia. FOTO Adevărul

Problemele judiciare ale premierului Victor Ponta ar putea semnala erodarea poziţiei politicianului social-democrat care a avut o carieră rapidă şi inedită în istoria postcomunistă a României, comentează „Le Figaro“, notând că este primul caz în care un prim-ministru în funcţie este suspectat de corupţie.

"Parchetul anticorupţie din România a iniţiat cercetarea penală a primului-ministru. Şeful Guvernului este doar cel mai recent dintr-o listă lungă de demnitari traşi la răspundere de justiţia română", notează cotidianul francez într-un articol cu titlul "România în război împotriva corupţiei", citat de Mediafax.

"Vineri, procurorii temutei Direcţii Naţionale Anticorupţie au anunţat lansarea cercetării penale împotriva premierului Victor Ponta. Şeful Guvernului social-democrat a respins imediat, pe Facebook, apelul la demisie lansat de şeful statului, conservatorul Klaus Iohannis", adaugă Le Figaro.

"Problemele judiciare ale lui Victor Ponta ar putea semnala decăderea fostei stele în ascensiune a politicii româneşti. Acest fost avocat în vârstă de 42 de ani este primul premier în funcţie al României, una dintre cele mai sărace ţării din cadrul UE, care trebuie să răspundă în justiţie pentru acte de corupţie. Maestru al dublului limbaj, potrivit criticilor, social-democratul avusese o carieră rapidă şi inedită în istoria postcomunistă a României înainte de a înregistra primul eşec în noiembrie 2014. Creditat ca fiind câştigător de toate sondajele efectuate înaintea scrutinului prezidenţial, Ponta a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, care a făcut campanie pentru independenţa sistemului judiciar", comentează Le Figaro.

"De la alegerea în funcţie a lui Klaus Iohannis, un preşedinte auster din cadrul minorităţii germane, DNA colecţionează arestări şi puneri sub acuzare. Cercetarea penală a lui Victor Ponta, suspectat de complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi conflict de interese în perioada în care a fost avocat (2007 - 2011), este cea mai mare lovitură a DNA. Însă nu şi cea mai neaşteptată: membrii familiei lui Ponta sunt vizaţi deja de anchete ale DNA", aminteşte Le Figaro.

Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal

„În ultimele luni, procurorii au făcut o serie de arestări la nivel înalt în ţara care rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte din Uniunea Europeană, adaugă Reuters. Ultimul acuzat, premierul Victor Ponta, a supravieţuit după numeroase scandaluri, dar a fost afectat de o înfrângere-surpriză la alegerile prezidenţiale din noiembrie”, notează agenţia Reuters despre evenimentul care a marcat vineri clasa politică din România.

Bloomberg: Premierul român care a scăpat de acuzaţii de plagiat este acuzat penal de fals în acte

„Ponta, care a scăpat de acuzaţiile de plagiat, dar a trecut şi printr-o înfrângere electorală, se va confrunta cu un vot de neîncredere la Parlament, solicitat de opoziţie. Procurorii au solicitat Parlamentului să aprobe o investigaţie împotriva lui Victor Ponta privind conflict de interese, deoarece premierul are imunitate privind asemenea acuzaţii, datorită funcţiei sale de legislator”, comentează Bloomberg.

AFP: Premierul, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

„Premierul român Victor Ponta, acuzat de fals, conflict de interese şi spălare de bani, este ultimul oficial de rang înalt din România care cade în ultimele luni în plasa temutului parchet anticorupţie (DNA)”, comentează AFP. Agenţia mai aminteşte că „membrii familiei Ponta sunt vizaţi, la rândul lor, de anchete ale DNA: cumnatul său pentru fraudă în folosirea fondurilor europene şi socrul său pentru implicare într-un dosar privind restituirea ilegală a mai multor hectare de pădure. Dar nici tabăra de centru-dreapta nu este scutită, mai mulţi foşti miniştri, precum şi fratele fostului preşedinte Băsescu şi unul dintre cei doi gineri ai acestuia fiind urmăriţi în justiţie”.

Pe aceeaşi temă:

Ponta nu demisionează: Voi lupta până la capăt. Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului. Fără vot, e lovitură de stat

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Klaus Iohannis: Aştept o decizie pragmatică a Camerei Deputaţilor în cazul lui Ponta. Am încredere în ICCJ şi DNA

Ministrul Justiţiei îi sugerează lui Ponta să nu demisioneze. Cazanciuc: „Am fost surprins de acuzaţiile DNA”

Când îşi dă demisia Victor Ponta? Şansele unui guvern de uniune naţională cu Maior premier

PNL cere alegeri anticipate. Gorghiu: E nevoie de un parlament care să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi cu preşedintele

Filmul convocării lui Ponta la DNA. Cum a gândit Ponta, cum au gândit procurorii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite