Dosarul „Microsoft”: Gheorghe Ştefan vrea să dea declaraţii în apel, Cocoş şi Sandu cer ridicarea controlului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/ Adevarul
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/ Adevarul

Gheorghe Ştefan vrea să dea declaraţii în faţa Completului de cinci judecători de la ICCJ care judecă dosarul “Microsoft”, iar Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au cerut, la primul termen din apel, ridicarea măsurii controlului judiciar. Instanţa a stabilit ca următorul termen să fie în 19 septembrie, când va fi audiat Gheorghe Ştefan.

Judecarea în apel a dosarului “Microsoft” a început luni, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prezidat de Livia Stanciu, întrebându-i pe Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru dacă vor să dea declaraţii în apel.

Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au spus că nu vor să dea declaraţii, iar Nicolae Dumitru a spus că se prevalează de dreptul la tăcere.

Gheorghe Ştefan a spus că vrea sa dea declaraţie, dar la un alt termen, cerând amânarea cauzei pentru că şi-a schimbat avocatul. Apărătorul lui Gheorghe Ştefan le-a spus judecătorilor că a fost angajat pe 22 iunie şi nu a avut timp să studieze dosarul, precizând că vrea să depună şi motivele de apel.

Procurorul DNA a cerut menţinerea măsurilor preventive în cazul celor patru inculpaţi din dosarul “Microsoft”.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut ridicarea controlului judiciar, arătând că de doi ani clientul său nu a săvârşit nicio abatere.

Şi avocatul lui Dorin Cocos a cerut instanţei ridicarea controlului judiciar, arătând în faţa instanţei că acesta a recunoscut fapta şi s-a angajat să platească prejudiciul produs. Avocatul a solicitat instanţei ca, în cazul în care menţine măsura controlului judiciar, să îi permit lui Dorin Cocoş să părăsească ţara, arătând că acesta vrea să călătorească în ţări din Uniunea Europeană.

Cei cinci judecători au rămas în pronunţare pe măsurile preventive şi au stabilit următorul termen în 19 septembrie, când va fi audiat Gheorghe Ştefan. Instanţa a dispus ca până pe 7 septembrie să fie depuse motivele de apel.

Condamnările

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în dosarul "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite