UPDATE Dosarul Carom, sentinţă definitivă. Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani de închisoare, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un deceniu de la trimiterea în judecată a dosarului „Carom”, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, luni, la 12 ani de închisoare pe omul de afaceri Ovidiu Tender. La rândul lui, Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi de înşelăciune şi spălare de bani. Pedepsele nu sunt mult diferite de cele date de prima instanţă.

UPDATE Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost ridicat de poliţişti de la locuinţa acestuia din comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş, surse din cadrul Poliţiei spunând că va fi încarcerat la Penitenciarul Timişoara, informează Mediafax.

UPDATE Concret, cei şapte inculpaţi din dosarul „Carom” au primit în total pedepse de 61 de ani şi cinci luni de închisoare şi nu vor putea să fie acţionari, asociaţi sau administratori de firme pe o perioadă de cinci ani după ce execută pedepsele, iar instanţa a dispus confiscarea sumei de peste 322 milioane de lei.

Ovidiu Tender a primit o pedeapsă de 12 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, în timp ce Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare. De altfel, Marian Iancu se află deja în penitenciar după ce anul trecut a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul Rafo.

 

Toader Găurean a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi şapte ani şi şase luni pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai grea, instanţa a adăugat un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv doi ani şi patru luni de închisoare, Găurean urmând să execute în total nouă ani şi zece luni de închisoare.

Cicilia Dumitrescu a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, cinci ani pentru abuz în serviciu şi patru ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Aceasta urmează să execute şapte ani de închisoare, după ce, la pedeapsa cea mai grea, instanţa a adăugat un spor de doi ani de închisoare.

Marin Badea a primit pedepse de şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi de patru ani şi şase luni pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa a adăugat, la pedeapsa cea mai grea, un spor de un an şi şase luni de închisoare, Marin Badea urmând să execute în total opt ani şi şase luni de închisoare.

În cazul lui Bogdan Sălăjan, instanţa a dispus condamnarea la trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, dar a stabilit suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru un termen de supraveghere de patru ani. Totodată, Sălăjan a fost obligat de instanţă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cursul termenului de supraveghere, pe o durată de 120 de zile, în condiţiile care se vor stabili de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova.

Basaran Kadri Mazhar a primit o pedeapsă de şase ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave..

Ovidiu Tender urmează să se predea unei secţii de Poliţie sau va fi ridicat de oamenii legii chiar de la locuinţa sa. Ulterior, acesta va fi încarcerat într-un penitenciar unde, timp de 21 de zile, va sta în perioada de carantină, urmând ca la sfârşitul acestei perioade să fie transferat la un alt penitenciar, doar dacă este cazul.

De asemenea, urmează să fie încarceraţi şi ceilalţi inculpaţi care au primit pedepse cu executare, dacă nu se află deja în penitenciar în urma altor condamnări.

Instanţa a mai decis că cei doi oameni de afaceri, alături de ceilalţi inculpaţi, trebuie să achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la începutul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecătorilor.

  

Decizia anunţată luni de completul de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă.

Avocat: Tender nu înţelege ce i se impută

Imediat după pronunţarea sentinţei, avocatul lui Ovidiu Tender a declarat că omul de afaceri este probabil acasă şi nu încearcă să se sustragă executării pedepsei de 12 ani şi 7 luni de închisoare, arătând că este o zi neagră şi Tender nu înţelege ce i se întâmplă, iar în continuare se va încerca obţinerea anulării "deciziei aberante"

"Ca orice om care este nevinovat şi care este persecutat de nu se ştie cine, ca orice om care nu înţelege ce i se întâmplă, m-a întrebat de nenumărate ori: «Ce am făcut, pentru ce am fost chemat la instanţă?». Nici în ziua de astăzi nu înţelege domnul Tender efectiv ce i se impută, pentru că faptele, aşa cum sunt descrise de DIICOT, sunt în afara oricărei logici, şi juridice dar, şi unei logici normale", a mai spus avocatul.

Acesta a adăugat că este decizia instanţei, la care Ovidiu Tender nu se va opune în executarea ei, dar, în continuare, apărarea va încerca să obţină anularea acestei hotărâri.

"Este o decizie a unei instanţe, o să ne luptăm în continuare în justiţie să încercăm să obţinem anularea acestei aberante decizii, să încercăm să ajungem în faţa unei instanţe care să asculte de probele pe care trebuie să le facem. Am văzut la televizor opinii cum că acest caz seamănă cu cel al domnului Voiculescu. Vreau să vă spun că este un caz care a fost juduecat într-un mod mult mai absurd decât cazul domnului Voiculescu. Dacă în dosarul Voiculescu s-au dat termene de două, de trei zile, de o săptămână, aici, singurul termen acordat în dosar pe judecata pe fond a fost de 12 ore, de la 1.00 noaptea, până a doua zi la ora 1. Este aberant", a mai spus avocatul.

Prima sentinţă

În decembrie 2014, magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au condamnat pe Ovidiu Tender la 11,4 ani de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani.

Decizia Tribunalului Capitalei nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, arestată ulterior pentru corupţie.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 140 de milioane de lei, sumă stabilită la nivelul anului 2003.

Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.

Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „RAFO”. Procesul a durat în acest caz opt ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite