UPDATE Dosarul „Caltaboşul”. Curtea Supremă va da o sentinţă definitivă pe 14 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cer mărirea pedepsei pentru Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan FOTO Adevărul
Procurorii cer mărirea pedepsei pentru Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei au cerut instanţei pedepse mai mari pentru foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, care sunt judecaţi în dosarul „Caltaboş” pentru luare de mită. Curtea Supremă urmează să anunţe decizia definitivă pe 14 februarie.

UPDATE 17.45: Curtea Supremă a finalizat judecarea recursurilor din dosarul „Caltaboşul”, sentinţa definitivă urmând să fie anunţată joi, 14 februarie. 

La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la Curtea Supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele „au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege”. Fix în urmă cu un an, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi la trei ani de închisoare pentru luare de mită, iar Gheorghe Ciorbă a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.

Drept urmare, procurorul le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foştii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foşti miniştri, prin prisma funcţiilor deţinute.

Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar au cerut judecătorilor să-i achite pe clienţii lor, atacând modul în care au fost obţinute şi administrate unele dintre probele esenţiale ale cazului, respectiv înregistrările audio-video, precizează Mediafax.

Apărătorul lui Ioan Avram Mureşan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică prin care această instituţie să spună dacă deţine un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea şi gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei.

În final, cei doi foşti demnitari le-au arătat judecătorilor că dosarul „Caltaboşul” a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

Ioan Avram se află în închisoare după ce, pe 28 mai 2012, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzat de deturnare de fonduri.

La termenul de pe 14 ianuarie, Curtea Supremă ceruse ca pe 11 februarie să fie prezent un medic în sală din reţeaua penitenciarelor, după ce lui Ioan Avram Mureşan i s-a făcut rău în sala de judecată şi nu şi-a administrat singur doza de insulină, deşi i s-a permis acest lucru.


Luni are loc un nou termen în dosarul „Caltaboş” în care sunt judecaţi Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan pentru luare de mită. În februarie 2012, cei doi au fost condamnaţi la trei ani de închisoare. Tot în acest dosar, Gheorghe Ciorbă a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.

Ioan Avram Mureşan a fost condamnat pentru trafic de influenţă, pe motiv că ar fi intermediat şpaga pentru Decebal Traian Remeş, acesta din urmă fiind condamnat pentru luare de mită. 

În dosarul „Caltaboşul”, un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, pe 14 februarie 2012, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe Gheorghe Ciorbă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, au precizat procurorii DNA.

Şpagă neprobată: 15.000 de euro şi un AudiQ7

Gheorghe Ciorbă, beneficiarul licitaţiilor - al cărui denunţ a stat apoi la baza anchetei DNA care i-a vizat pe cei doi foşti miniştri - nu a scăpat de pedeapsă: a fost condamnat şi el la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, cu patru ani termen de încercare, sub acuzaţia de complicitate la cumpărare de influenţă.

La momentul la care cei doi foşti miniştri au fost puşi sub acuzare, procurorii anticorupţie arătau că mita primită de Decebal Traian Remeş ar fi fost mult mai mare. Potrivit anchetatorilor, în schimbul câştigării licitaţiilor care presupuneau lucrări în valoare totală de 3.500.000 de lei, Ciorbă l-ar mai fi cadorisit pe Remeş cu 15.000 de euro şi cu un autoturism Audi Q7, estimat la 65.000 de euro. Magistraţii nu au reţinut însă la capitolul mită nici banii, nici maşina de lux, argumentând că anchetatorii nu au putut proba faptul că acestea ar fi ajuns cu adevărat la ministrul Remeş (în funcţie la momentul punerii lui sub acuzare).

Imaginile video şi înregistrările convorbirilor telefonice care probau atât negocierile pentru trucarea licitaţiilor, cât şi momentul în care caltaboşii şi cârnaţii erau ,,depozitaţi"  în vila din Baia Mare (judeţul Maramureş) a fostului demnitar chiar de către Ioan Avram Mureşan şi denunţătorul Ciorbă au apărut însă presă încă din 2007. O parte dintre acestea au fost difuzate chiar pe postul naţional de televiziune. În timpul anchetei, cei doi foşti miniştri au fost monitorizaţi de ofiţeri SRI timp de aproape două luni, pe ruta Baia Mare-Oradea - Bucureşti.

Operaţiunea „cârnaţi şi palincă"

Una dintre cele mai importante probe reţinute de magistraţii Curţii Supreme este interceptarea unei convorbiri telefonice purtate, la 13 septembrie 2007, de Ioan Avram Mureşan cu Steliana Remeş (soţia lui Decebal Traian Remeş) pe care o anunţă că urmează să îi umple cămara cu cârnaţi şi caltaboşi: ,,Steliana, dragă, pe unde te afli? (...) Am nişte chestii care trebuie puse prin frigider!" 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite