Dorina Danielescu, incompatibilă pentru că ocupă funcţia de procuror civil şi colonel activ în MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANI a declarat că Dorina Danielescu este incompatibilă     FOTO captură digi24
ANI a declarat că Dorina Danielescu este incompatibilă     FOTO captură digi24

Procurorul Dorina Danielescu, a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Aşa au anunţat miercuri reprezentanţii instituţiei care susţin că Danielescu este şi magistrat civil, detaşat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dar şi colonel activ.

ANI a constatat, în urma procedurilor de evaluare, că Dorina Danielescu, procuror la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Ploieşti şi detaşată la Ministerul Apărării Naţionale,  încalcă legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţii. ANI a dispus sesizarea MApN, dar şi a Consiliului Superior al Magistraturii în vederea luării măsurilor.

Inspectorii ANI susţin că procurorul se află în stare de incompatibilitate, începând cu data de 18 septembrie 2012.

Începând din 2004, Danielescu ocupă funcţia de procuror în cadrul Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Ploieşti iar până la data constatării stării de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale în materie, susţin inspectorii ANI.

Verificarea Dorinei Danielescu a survenit solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 30 iulie 2012, adresată Agenţiei Naţionale de Integritate. CSM a solicitat ANI să verifice dacă procurorul, consilier personal al ministrului Apărării, este incompatibil fiind şi colonel activ, grad obţinut la solicitarea ei.

Dorina Danielescu a fost demisă în mai 2012 de către Victor Ponta de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi a fost detaşată de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, la Ministerul Apărării.


Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţiu, a decis pe 16 iulie 2012 activarea acesteia în gradul de colonel, desemnând-o să coordoneze activităţile derulate de Direcţia Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, Corpul de Control şi Direcţia Audit Intern ale MApN. 

„Chemarea în activitate a doamnei magistrat Danielescu Dorina s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, cu acordul acesteia. Obligativitatea îndeplinirii serviciului militar, conform legii, este o condiţie necesară numai pentru bărbaţi şi numai în anumite arme şi specialităţi militare”, a arătat MApN la acea vreme.

Pe 5 iunie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii stabilise încetarea detaşării procuroarei Dorina Danielescu Gheorghe la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, din cadrul Ministerului Finanţelor.

După decizia din 5 iunie, Danielescu ar fi trebuit să-şi reia activitatea la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, însă pe 7 iunie 2012, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale a fost detaşată, pentru trei ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii ca şef birou în MApN.

Pe 8 iunie 2012, Danilescu a fost numită în funcţia de consilier personal al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu.

Pe 13 iulie 2012, MApN a solicitat CSM încetarea detaşării de la Ministerul Apărării a procurorului pentru a fi transferat în cadrul structurilor militare ale Ministerului Public, iar apoi detaşat tot la Apărare. CSM a respins cererea magistratul rămânând detaşat la MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite