Cine sunt cei trei magistraţi care şi-au depus candidaturile pentru şefia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru postul de vicepreşedinte al CSM, alegerile urmând să aibă loc pe 6 ianuarie.

Până în acest moment doar magistraţii Alexandru Şerban (39 de ani), Marius Tudose Badea (42 de ani) şi Bogdan Gabor (39 de ani) şi-au anunţat candidaturile. 

Atât Şerban cât şi Gabor au mai candidat în trecut pentru cele mai înalte funcţii din CSM, dar nu au reuşit să-şi convingă colegii să-i voteze.

Anul acesta, printre obiectivele enumerate de judecătorul Alexandru Şerban în proiectul managerial se numără apărarea independenţei justiţiei şi a magistraţilor, ceea ce, spune el, "presupune o reacţie rapidă a Consiliului împotriva oricăror atacuri şi imixtiuni".

"Rapiditatea este de maximă importanţă deoarece hotărârea pe care o adoptă plenul Consiliului în astfel de situaţii, doar prin ea însăşi, nu are o eficienţă deosebită, neimpunând vreo sancţiune efectivă. Soluţia ar fi o reacţie publică imedite a conducerii Consiliului, urmată de sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua verificări, iar aceste verificări să se efectueze cu maximă celeritate", conform proiectului de management al magistratului.

În plus, Alexandru Şerban susţine că sunt necesare o serie de modificări legislative pentru ca rolul de garant al independenţei justiţiei pe care îl are consiliul să fie mult mai eficient.

Printre hobby-urile sale se numără şi alpinismul. Alexandru Şerban a fost, printre altele, în Munţii Piatra Craiului, Făgăraş, Rodnei şi Bucegi, dar şi pe masivul Mont Blanc.

CV Alexandru Şerban

În ceea ce îl priveşte pe judecătorul Marius Tudose Badea, acesta îşi propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor prin "redesenarea hărţii administrative judiciare", pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.

"Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM şi a instituţiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituţiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare", conform proiectului managerial al judecătorului.

CV Marius Tudose

Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, susţine, în proiectul publicat pe site-ul consiliului, că Ministerul Justiţiei ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificării pachetului de legi ale justiţiei.

O altă prioritate asumată de procuror este "reanalizarea şi redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete şi alocarea acestor posturi finanţate către unităţile mari de parchet".

Magistratul propune şi simplificarea bibliografiei în cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere din cadrul instanţelor şi parchetelor.

CV Bogdan Gabor (din 2011)

Proiectele de management ale candidaţilor au fost publicate, marţi, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca alegerile pentru funcţiile de conducere în CSM vor avea loc în prima şedinţă de plen, care a fost programată pentru 6 ianuarie.

La şedinţa din 6 ianuarie a confirmat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse din cadrul CSM.

Cum este organizat CSM

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2014 de judecătorul Adrian Bordea, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Gheorghe Muscalu, ca vicepreşedinte.

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite