Doi directori din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi fosti directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMF) din Bucureşti, Dan Pahoni şi Corina Antoaneta Angheluţă, au fost trimişi în judecată într-un dosar de corupţie. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, Dan Pahoni, fost director administrativ, va fi judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, în timp ce Corina Angheluţă va fi judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Procurorii i-au mai trimis în judecată pe Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, aceştia fiind acuzaţi de dare de mită.

Anchetatorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că Dan Pahoni, în calitate de director general administrativ şi Angheluţă Corina Antoaneta, în calitate de director tehnic în cadrul UMF Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.

Acuzaţiile care li se aduc celor doi foşti directori 

Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, Pahoni şi Angheluţă ar fi pretins şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani. „De asemenea, cei doi inculpaţi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate”, se arată în documentul citat.

Pentru acelaşi tip de activitate şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, decembrie 2014 – martie 2015, ar fi fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, doi oameni de afaceri care ar fi făcut parte din cerul de apropiaţi ai lui Pahoni şi Angheluţă.

Astfel, spun anchetatorii, Bărbulete şi Dumitroiu, în calitate de reprezentanţi a două societăţi comerciale ce au derulat cu UMF contracte de prestări servicii, le-ar fi oferit lui Pahoni şi Angheluţă „importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferenţial”.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în această cauză a reieşit faptul că Dan Pahoni, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi semnat în noiembrie 2013 atât un act adiţional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu aparţinând UMF „Carol Davila” către o societate comercială administrată de fiica sa, cât şi unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăţi al cărei administrator de fapt era inculpatul însuşi. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Bucureşti.

Percheziţii la sediul UMF Carol Davila

Pe 24 martie 2015, procurorii au făcut 31 de percheziţii la rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti, la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane. În urma descinderilor, şase persoane au fost duse la audieri, printre acestea numărându-se şi fostul director administrativ al instituţiei, Dan Pahoni, care îşi dăduse demisia cu câteva zile înainte. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite