Doctor Menci, la un pas de eliberare după ce le-a conferenţiat deţinuţilor de la Jilava despre agenţii patogeni, probiotice şi hidratare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 31 august, un deţinut care elaborează lucrări ştiinţifice poate beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise. Lucrările concepute însă de celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi până acum sunt pe cale să-i aducă liberarea mai devreme din penitenciar.

Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi (67 de ani) este primul VIP din dosarul „Privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare-Dan Voiculescu” care ar putea fi liberat condiţionat. Medicul a fost condamnat, în august 2014, la 8 ani de închisoare, şi a executat un sfert din condamnare.

În plus, Mencinicopschi a fost ajutat şi de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava care a stabilit că cele şapte cărţi scrise de acesta în detenţie sunt lucrări ştiinţifice, pentru asta fiind recompensat cu 210 zile. Nutriţionistul a mai câştigat alte 30 de zile în urma participării la diverse programe şi activităţi în penitenciarele Rahova şi Jilava. „Poate fi eliberat condiţionat, comportament disciplinat, dovezi temeinice de îndreptare”, a concluzionat Comisia de la Jilava. Ultimul cuvânt îl vor avea însă magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, care pe 6 septembrie 2016 vor analiza cererea de eliberare înainte de termen a lui Mencinicopschi.

Nutriţionistul a intrat pe 8 august 2014 pe poarta Penitenciarului Rahova strigând că este nevinovat, şi a contestat sentinţa definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti. Acelaşi discurs l-a avut şi într-un interviu, în 2015, dat postului Antena 3, „nu mi-e ruşine că sunt în închisoare nevinovat”. Cu toate acestea, Mencinicopschi i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o cerere de graţiere, în dosar fiind incluse documente medicale care arătau că suferă de mai multe afecţiuni grave. Mai mult, câteva sute de oameni au semnat pe internet o petiţie de graţiere a acestuia. Iohannis a refuzat însă graţierea.

O lucrare ştiinţifică în 3 luni

Cum este posibilă eliberarea condiţionată, dacă a executat doar un sfert din pedeapsă? Executarea pedepsei lui Mencinicopschi a început pe 8 august 2014 şi ar fi trebuit să se termine pe 7 august 2022, în total medicul având de executat 2.922 de zile. Profesorul beneficiază însă de prevederile vechiului Cod Penal, potrivit cărora poate fi eliberat condiţionat chiar dacă nu a fost achitat prejudiciul din dosar. Şi tot potrivit legii, pentru că are peste 60 de ani, devine propozabil pentru eliberarea condiţionată, după executarea unei treimi din pedeapsă, adică după ce stă 975 de zile după gratii. Până în acest moment, nutriţionistul a executat 749 de zile. La acestea se adaugă cele 240 de zile câştigate ca elaborare a lucrărilor ştiinţifice şi participarea la activităţi.

În cei doi ani de detenţie, Mencinicopschi a publicat 7 lucrări ştiinţifice, în medie o carte la trei luni. Operele au ca temă alimentaţia, printre titluri numărându-se: „Alimentaţia şi patogeneza bolilor cardiovasculare”, „Carenţele nutriţionale şi bolile cronice deficite nutriţionale induse de medicamente!” dar şi „Cereale glutenice şi boala celiacă sau când grâul poate să ne îmbolnăvească”. „A avut o constantă participare la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. A contribuit la îmbogăţirea cunoştinţelor despre menţinerea sănătăţii corpului uman, fiind îndrumător pentru alţi deţinuţi în cadrul programului <<Educaţie pentru sănătate>>. A finalizat programul de pregătire pentru liberare”, a punctat Comisia de eliberări condiţionate de la Jilava. În timpul celor doi ani de detenţie,

Mencinicopshi a fost recompensat de 11 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi nu a fost sancţionat disciplinar niciodată. Nutriţionistul a participat la concursuri tematice –Ziua Regalităţii, Ziua naţională a eroilor, Iisus şi apostolii săi, Ziua naţională a veteranilor de război, Constantin Brâncuşi, Ziua Internaţională a Dansului, a frecventat biserica puşcăriei şi a scris articole pentru revista „Sport şi Sănătate”. A ţinut şi conferinţe colegilor din penitenciar. Câteva dintre ele: „Agenţii patogeni contaminanţi ai alimentelor”,„Antibioticele şi probioticele” şi „Importanţa hidratării pentru sănătate”.

De ce a fost condamnat

Fost director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani după ce a fost găsit vinovat că l-a ajutat „în mod direct” pe Dan Voiculescu să pună mâna, prin privatizare, pe imobilele Institutului. Printre altele, judecătorii au arătat că profesorul a articipat la o licitaţie trucată, care a fost câştigată de Grivco. Magistraţii au arăta că „era de notorietate la nivelul Academiei, că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmărea să privatizeze în favoarea SC Grivco SA pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate, precum şi de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea în formaţiunea politică condusă de inculpatul Voiculescu”.

Nutriţionistul a fost membru din 1991 al organizaţiei politice fondate de Dan Voiculescu - Partidul Umanist Român, transformat în  Partidul Conservator. „De asemenea, trebuie observat că după licitaţie Mencinicopschi Gheorghe a fost promovat pe linie de partid, ca membru în cadrul Biroului Permanent, la propunerea inculpatului Voiculescu Dan”, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei.

Dan Voiculescu, la un pas de eliberare

Şapte inculpaţi din dosarul ICA - Dan Voiculescu sunt în penitenciare unde execută condamnările date de magistraţii Curtea de Apel Bucureşti. Cei mai cunoscuţi sunt Dan Voiculescu (10 ani), Gheorghe Mencinicopschi (8 ani) şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş (7 ani). Ceilalţi sunt Corneliu Popa (8 ani) - fost director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Jean Sandu (6 ani) -  fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, Vlad Săvulescu (6 ani) - fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS şi Flavius Pop (5 ani) - fost şef de serviciu în ADS.

Mencinicopschi este primul deţinut din acest dosar care ar putea fi eliberat condiţionat. Următorul ar putea fi Dan Voiculescu (69 de ani), deoarece pentru a fi eliberat condiţionat acesta trebuie să execute o treime din pedpeasă, pentru că are peste 60 de ani. Mogulul a scris şi 10 cărţi, care vor fi transfomate în 300 de zile câştig. În plus, Voiculescu a adunat şi mai multe zile de muncă. Deoarece a fost pontat dublu, şi pentru că a muncit şi pentru că a scris, cazul este sub ancheta DNA. Potrivit unei note interne, Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferenţial la Penitenciarul Rahova.

Lucrările ştiinţifice, verificate la sânge

În februarie 2016, Guvernul a suspendat printr-o Ordonanţă de Urgenţă articolul din lege care le permite deţinuţilor reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată. În acelaşi timp, procurorii DNA au deschis o anchetă privind valul de cărţi scrise de deţinuţi, pentru a beneficia de această reducere, şi în care sunt cercetaţi îndrumătorii ştiinţifici şi directori de edituri. Tocmai de aceea, în prezent, situaţia cărţilor scrise în anii 2014-2015 este tratată diferit de magistraţi, atunci când discută cereri de eliberări condiţionate. Au fost cazuri în care judecătorii au cerut de la închisori date suplimentare privind modul de redactare şi publicare al cărţilor.

„Academicienii închisorilor”, doar 20 de zile pentru o lucrare

Guvernul a tranşat problema şi a aprobat miercuri o hotărâre prin care este stabilită procedura privind elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate sau de invenţii brevetate de către deţinuţi. Astfel, începând cu 31 august 2016, deţinutii care elaborează astfel de lucrări ştiinţifice pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile.

Reducerea pedepsei cu 20 de zile este stabilită indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice publicate pe durata executării pedepsei şi numai în baza confirmării caracterului ştiintific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invenţiilor. Guvernul a anunţat şi că pe perioada elaborării lucrării ştiinţifice sau a invenţiei, activitatea deţinutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârşitul fiecărei zile. La rândul său, deţinutul are obligaţia de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât  de el, cât şi de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea.

În cazul unei decizii de transferare a deţinutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării ştiinţifice ori de realizare a unei invenţii desfăşurată de deţinut se suspendă până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite