Dinu Patriciu a murit. „E inutil să te uiţi înapoi cu mânie. Nu înveţi nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Patriciu a murit, astăzi, într-un spital din Londra, răpus de cancer la glandele endocrine. „E inutil să te uiţi înapoi cu mânie. Nu înveţi nimic. Experienţa nu foloseşte decât dacă te uiţi în viitor“, aşa începea omul de afaceri un editorial publicat în ziarul „Adevărul”, în 2010. Mărturiile lui Dinu Patriciu au rămas în arhiva adevarul.ro, unde puteţi regăsi cum vedea mogulul viitorul presei scrise, capitalismul sau „ţara de vis“.

Fondatorul trustului media „Adevărul Holding“ a început, din 2009, să scrie săptămânal într-o rubrică din ziarul „Adevărul“. Timp de aproape trei ani, omul de afaceri a semnat 126 de articole ce se găsesc în forma lor integrală - importate din arhiva vechiului website - pe pagina adevarul.ro/blogs/dinu.patriciu.

Dinu Patriciu comenta, în ianuarie 2010, an în care presa din România, inclusiv trustul „Adevărul“ a început să resimtă cel mai puternic criza financiară, despre declinul presei scrise în faţa exploziei internetului, unde oamenii îşi pot satisface nevoia de a fi informaţi în mod gratuit:

„Mediul virtual s-ar transforma într-un dezastru pentru presa scrisă. A redus preţul informaţiei la zero. Toate mediile au însă aceeaşi problemă! Cum să pui un preţ pe ceva ce dai gratis? (...) Presa nu trăieşte nicio revoluţie. Este stimulată de transformările tehnologice. Este mai prezentă“ Citiţi integral articolul „Presa face bani II”.

Despre politicienii români, Dinu Patriciu spunea că au o viziune leninistă întrucât duc o „luptă de clasă” cu mediul de afaceri, în timp ce cresc impozitele şi fură banii cetăţenilor:

„Dacă furi banii oamenilor, micşorându-le veniturile şi lovindu-i în impozite, resursele financiare te vor ocoli. (...) Ne tăiem energic craca de sub picioare şi, cu vajnică credinţă revoluţionară, îndemnăm la lupta de clasă. Lenin învăţase tot din istorie că duşmanul trebuie personificat. Porniţi înainte, tovarăşi! Oligarhii şi mogulii dacă nu ar fi, noi am prospera! Cât despre soluţii alternative am tot vorbit degeaba. Putem economisi, doar fiind deştepţi şi creativi, zeci de miliarde pe an, putem atrage alte zeci de miliarde creând oportunităţi de investiţie. Nu contează. Politic, conflictul e mai eficient.” Citiţi integral articolul „Bancheri şi politicieni”.

În editorialul intitulat „O ţară de vis”, Patriciu menţiona că doar dacă ne rupem de trecutul nostru comunist putem să construim o Românie prosperă.

„Cum să nu râzi de cei rămaşi comunişti în mentalitate, dar care condamnă comunismul? Un râs forţat, desigur, atâta vreme cât ţi-ai dori să trăieşti cu adevărat într-o lume în care jocul politic e neimportant, în care oamenii şi nu statul dau de lucru oamenilor, o lume în care este celebrat succesul.” Citiţi integral articolul „O ţară de vis”.

În viziunea omului de afaceri, mass-media românească se traduce printr-un spectacol în care temele reale sunt îmbracate într-un circ legitimat de credibilitatea asociată profesiei de jurnalism:

„Păcatul industriei româneşti de media este că, deşi raportează despre evenimente reale, pe ecran ies tot desene animate pentru copiii proşti. Apoi, umbrele chinezeşti sunt comentate în paginile tipărite sau pe internet. Se îndepărtează cu încă un pas de realitate.”
„În media românească prevalează imaginaţia şi procesul de intenţie. «Hai, bă, nu vezi, e evident!» şi apoi fabulaţia se transformă în adevăr. «Am citit în ziar», «Am văzut la televizor» garantează veridicitatea faptelor.” Citiţi integral articolul „Golănie şi atitudine”.

În penultimul articol semnat de Patriciu, intitulat sugestiv „Noapte bună, ţară dragă”, acesta îşi exprimă nemulţumirea faţă de incapacitatea românilor de a manageria propriile resurse:

„Să vină austrieci să exploateze pădurile, danezi să facă agricultură, italieni turism, nemţi şi americani să caute şi să exploateze resursele, iar politicienii noştri să se vadă singuri la televizor. Noapte bună, ţară dragă!” Citiţi articolul integral „Noapte bună, ţară dragă”.

Pentru o lectură completă a editorialelor semnate de Dinu Patriciu, puteţi accesa pagina de mai jos: 

dinu patriciu

[<a href="//storify.com/barbulescu/dinu-patriciu-a-murit" target="_blank">View the story "Dinu Patriciu a murit" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite