Deputatul Nicolae Păun ameninţa că bagă cuţitul în procurori. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor analizează cererea de arestare a deputaţilor Păun şi Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Nicolae Păun a fost interceptat de procurori în timp ce ameninţa că va băga cuţitul în ei. Prietenul său Mădălin Voicu îi ţinea isonul, vorbind despre „bulangii (sic!) de la DNA“. Camera Deputaţilor decide săptămâna aceasta dacă îi vor da pe cei doi aleşi pe mâna anchetatorilor.

Deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, acuzaţi de corupţie de DNA, încep săptămâna cu emoţii. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor analizează luni cererea procurorilor, făcută săptămâna trecută, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a celor doi aleşi şi dă astăzi un verdict. Verdict care nu are caracter obligatoriu pentru deputaţii care se vor reuni în plen pentru a decide dacă vor ridica sau nu imunitatea colegilor lor.

Nicoale Păun şi Mădălin Voicu sunt acuzaţi de deturnare de fonduri, trafic de înfluenţă şi spălare de bani, în legătură cu proiecte de incluziune socială a romilor, finanţate cu milioane de euro din bani europeni. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la 6 milioane de euro.

Detalii picante din dosarul înstrumentat de DNA împotriva lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au ieşit la iveală. La dosar sunt sute de stenograme ale unor discuţii interceptate, unele făcând deliciul anchetatorilor. Astfel, Nicolae Păun îi înjură ca la uşa cortului şi îi ameninţă pe procurorii DNA. În momentul în care Păun şi-a dat seama că este în vizorul DNA, acesta l-a sunat pe prietenul său Mădălin Voicu. „După ce ies din puşcărie, bag cuţitul în procurori şi mă ... pe ei!“, i-a spus Păun.

Potrivit unor surse, nici Mădălin Voicu nu s-a lăsat mai prejos şi i-a scris un SMS amicului Păun, făcând referire la „bulangii de la DNA“.

Numai că a scris nu cu trei, ci cu doi de „i“, fapt remarcat de procurorul de caz. Voicu a povestit că, în momentul în care a fost chemat la DNA, i s-ar fi reproşat în glumă că nu scrie corect româneşte.

Păun şi Voicu, la mâna deputaţilor

Procurorii anticorupţie au cerut săptămâna trecută încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu pentru fapte de corupţie. De altfel, în documentele anchetatorii se află şi stenograme ale unor discuţii purtate de suspecţi. Una dintre acestea face referire la modul în care Nicolae Păun vorbea despre procurori, spunând că dacă va fi condamnat la închisoare, când va fi eliberat îi va înjunghia.

Dosarul deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe numele deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a ajuns joia trecută la Camera Deputaţilor, acesta având 19 volume, adică circa 4.900 de pagini.
Cei doi deputaţi au fost săptămâna trecută la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pentru a studia dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Pentru a evita întrebările jurnaliştilor, deputatul Păun a intrat pe o uşă din dos a biroului, în timp ce Mădălin Voicu s-a plimba pe holurile Parlamentului.

„V-am spus şi continui să cred că sunt agăţat fără niciun fel de vină. Că putem face speculaţii, că putem face suspiciuni rezonabile sau că putem avea tot felul de bănuieli, unele subiective, asta e cu totul altă chestie. Eu mă supun legii în condiţiile în care, presupun, că se va face un fel de ordine“, a spus Mădălin Voicu.

Mai mult, el a recunoscut că l-a sunat pe Eugen Teodorovici, în perioada în care era ministru pentru Fondurile Europene, şi i-a cerut să-l primească la o discuţie pe Nicolae Păun pentru a-i rezolva o problemă. Sursele citate au precizat că stenograma acestei discuţii telefonice apare în dosarul trimis Camerei Deputaţilor.

Şefii Fiscului, demişi de premier

În dosarul în care sunt cercetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au fost puşi sub urmărire penală şi Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrate Fiscală (ANAF), respectiv vicepreşedintele instituţiei la acea vreme.
Cei doi au fost demişi din funcţie după ce au fost puşi sub acuzare, asta în condiţiile în care le-a fost cerută demisia atât de către ministrul Finanţelor, Anca Dragu, cât şi de către premierul Dacian Cioloş.

Diaconu preciza săptămâna trecută că refuză să îşi dea demisia pentru că este nevinovat şi doreşte să fie demis, „astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri”.

„După cum cunoaşteţi, mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian“, a precizat Diaconu săptămâna trecută.

Au ciordit banii romilor

Deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi deturnat fondurile europene pentru finanţarea a două proiecte destinate sprijinirii comunităţii rome. În acest caz mai sunt implicaţi şi Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrate Fiscală (ANAF) şi vicepreşedintele instituţiei la data faptelor, dar şi soţia lui Voicu, Carmen Olteanu.

Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa“, este acuzat de deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată. Voicu este suspectat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare a banilor, toate în formă continuată.

Procurorii precizează că Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” a realizat în perioada 2010 - 2013 proiectul „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi“, cu finanţare din fonduri europene. Potrivit cererii de finanţate, grupul-ţintă, care era format din 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, beneficia de servicii şi activităţi care să conducă la creşterea capacităţii de a participa pe piaţa muncii, la creşterea motivaţiei de a deveni persoane active, la creşterea gradului de informare.
DNA arată însă că persoanele incluse în acest program nu ştiau de acest lucru. Mai mult, angajaţii proiectului au fost obligaţi să vireze câte 5% din salariile primite către Partida Romilor. Practic, proiectul a fost doar un paravan pentru finanţarea ilegală a Partidei Romilor.
Acesta nu a fost însă singurul proiect cu fonduri europene iniţiat de către Nicolae Păun. În aceeaşi perioadă Asociaţia Partida Romilor Pro Europa a derulat şi proiectul „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine“. În cadrul proiectului, au fost selectate peste 3.000 de persoane, din nouă judeţe, care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională.
Anchetatorii au stabilit unii dintre participanţi au urmat doar câteva ore de curs, iar la final au primit un certificat de absolvire, dar şi sume de bani cuprinse între 300 şi 600 de lei. Pe de altă parte, unele persoane care nici măcar nu au măcar la un curs, asta deşi s-au înscris, au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite