De unde primeşte Tudorel Toader 57.000 pe lună. Contre între ministrul Justiţiei şi sindicatele din penitenciare pe tema salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos
Tudorel Toader Inquam Photos

Angajaţii din penitenciare îl acuză de ipocrizie pe ministrul Justiţiei care a publicat marţi o grilă de salarizare a acestora ca răspuns la protestele anunţate de aceştia. Sindicaliştii susţin că grila de salarizare este îngheţată prin Ordonanţă de urgenţă, şi că ministrul Tudorel Toader încasează lunar de la stat echivalentul a 22 de agenţi de penitenciare.

„Ministrul Justiţiei postează pe Facebook o serie de posibile salarii şi drepturi de natură salarială pe care personalul din penitenciare le-ar putea avea în 2022, dacă acestea n-ar fi îngheţate prin ordonanţe de urgenţă precum recentul OUG 114/2018. Ceea ce are legătură directă cu una dintre revendicările angajaţilor nemulţumiţi. De ce? Pentru că astăzi, în 2019, situaţia este fundamental diferită, agenţii de penitenciare, de exemplu, corp profesional dominant în penitenciare, primesc un salariu de bază la nivelul salariul minim pe economie, iar sporurile şi majorările la care face referire ministrul se aplică pe bază de pontaj şi în funcţie de condiţiile efective de lucru”, subliniază Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă.

Sindicatele din poliţie şi penitenciare au anunţat luni că ofiţeri şi agenţi de poliţie şi penitenciare, alături de rezervişti militari, vor protesta joi, 7 februarie, începând cu ora 09.00, în faţa sediului Ministerului Internelor şi, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiţiei împotriva inechităţilor salariale şi a discriminării pensionarilor militari. 

„Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost îngheţate prin ordonanţe de urgenţă care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) şi care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate”, au susţinut sindicaliştii.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat pe Facebook grila de salarizare din domeniu pentru anul 2022, menţionând că majorările salariale se aplică etapizat din iunie 2017 şi enumerând şi sporurile de care beneficiază angajaţii din domeniu.

Sindicatele din penitenciare susţin însă că veniturile lunare încasate de Tudorel Toader de la stat echivalează cu 22 de salarii de agenţi de penitenciare.

„Ipocrizia demersului ministerial este însă remarcabilă. Ministrul Tudorel Toader încasează la momentul actual de la Stat peste 57.000 de lei sub formă de salarii, pensii şi alte beneficii; echivalentul salariului a 22 de agenţi de penitenciare cu experienţă, care lucrează cu deţinuţi în condiţii improprii şi de risc pentru viaţă şi sănătate. Diferenţa este că pentru 57.000 de lei ministrul Toader ‘se luptă’ pentru bunăstarea şi eliberarea infractorilor, iar cei 22 de agenţi de penitenciare, care împreună valorează salarial căt un sinecurist de partid, protejează în fiecare zi comunitatea de criminali, tâlhari, violatori şi hoţi”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Cum a ajuns Tudorel Toader la aceste venituri

Potrivit ultimei declaraţii de avere Tudorel Toader a încasat în 2017 venituri de 327.176 de lei din pensii. Aproximativ 27.000 de lei/lună. Din alte activităţi, ministrul încasează alţi 30.000 de lei pe lună (120.207 lei, salariul de ministru; 176.936 lei, salariul de profesor la Universitatea "Al. Ioan Cuza" Iasi; 69.686 lei, indemnizatia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii).

În ceea ce priveşte pensia de magistrat de Curte Constituţională, Tudorel Toader a reuşit să o obţină în baza unei decizii a Curţii Constituţionale dată in martie 2016. Aşa cum scrie publicaţia Ziare.com, trei judecatori CCR, Mona Pivnicieru, Daniel Morar şi Tudorel Toader, aveau procese pe rolul instanţelor în care se judecau cu Casele de Pensii şi cereau recunoaşterea vechimii de judecător CCR în calculul vechimii în magistratură.

Judecătorii CCR au votat atunci, cu unanimitate de voturi, admiterea excepţiei ridicate de judecătorul Mona Pivniceru privind asimilarea mandatului de membru al CCR cu cel de magistrat de la instanţele judecătoreşti în ceea ce priveşte pensia specială. „Mona Pivniceru nu a participat la şedinţa CCR, însă Toader şi Morar nu s-au abţinut şi amândoi au votat pentru admiterea excepţiei, deci în favoarea propriilor procese şi a propriilor pensii speciale”, scrie Ziare.com.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite