De ce ne pot amenda pentru depăşirea vitezei şi alţi poliţişti decât cei cu radarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Supreme, care a fost chemată să lămurească cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea vitezei - poliţistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin staţie pe cine să oprească, a intrat în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit deciziei nr.4 a Curţii Supreme, publicată miercuri în Monitorul Oficial nr. 168, şoferul prins de radar poate fi amendat nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care îl trage pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă.

Decizia instanţei este de acum literă de lege, unificând practica judiciară în această problemă, aşa că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenzile primite de la un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig.

Procesul a fost deschis la sesizarea unui avocat din Caraş Severin, surprins de aparatul radar, în localitatea Mehadia, cu 121 km/h.

„Eu am pus problema că operatorul radarului, transmiţând mai departe la un alt agent, poate determina posibile abuzuri sau simple greşeli. Cel care completează procesul-verbal are şi responsabilitatea a ceea ce menţionează în acel document“, explica avocatul.

Argumentele instanţei

Argumentul principal invocat de judecătorii Curţii Supreme pentru a da această soluţie a fost acela că, în general, radarele operează pe şosele de mare viteză, iar operatorul radarului nu ar putea opri în siguranţă maşina al cărui şofer a călcat prea tare pedala de acceleraţie.

„Încheierea procesului-verbal de contravenţie de către agentul constatator, pe baza informaţiilor comunicate prin staţia de emisie-recepţie de către operatorul radar nu poate constitui un motiv de nulitate a actului sancţionator. Aparenta scindare a constatării şi sancţionării contravenţiilor privind circulaţia pe drumurile publice nu este de natură a afecta legalitatea procesului-verbal, în condiţiile în care contravenţiiile de această natură sunt constatate, în majoritatea cazurilor, pe drumuri de mare viteză, iar un agent constatator unic nu ar putea opri în siguranţă autovehiculul identificat ca circulând cu viteză peste limita legală“, se precizează în motivarea sentinţei.

Pe de altă parte, judecătorii au arătat că, prin natura sa, depăşirea vitezei se constată doar prin mijloace tehnice, care trebuie să fie omologate şi verificate metrologic. Astfel, „agentul constatator nu ia la cunoştinţă prin propriile simţuri de fapta săvârşită, ci printr-un mijloc de comunicare electronic“, deci, în concluzie, poliţistul nu face altceva decât să constate ce îi indică aparatul radar.

Instanţa a cerut şi părerea procurorilor Parchetului General. Aceştia au apreciat că poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite