De ce a fost arestată fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, gravidă în săptămâna 27

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crinuţa Dumitrean
Crinuţa Dumitrean

Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, gravidă în săptămâna 27, a fost arestată de Curtea Supremă, fiind acuzată de fapte de corupţie. În motivare, judecătorii au apreciat că aceasta poate beneficia de tratament în reţeaua medicală a ANP ca şi în reţeaua Ministerului Sănătăţii.

Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici, au fost arestaţi pe 28 noimebrie de Curtea Supremă, fiind acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul ANRP 4. Decizia a fost  contestată tot la Curtea Supremă.

“Starea de graviditate a inculpatei nu este incompatibilă cu măsura arestului preventiv astfel că, în raport de dispoziţiile art. 240 Cod procedură penală care permit inculpatului arestat preventiv să beneficieze de tratament medical nu numai în reţeaua medicală a ANP dar şi în reţeaua Ministerului Sănătăţii, aceasta poate invoca beneficiul legii”, arată Curtea Supremă.

Magistraţii mai arată că a stabili un alt regim preventiv Crinuţei Dumitrean numai  pentru considerentul “că aceasta se află în stare de graviditate ar fi de natură discriminatorie  în condiţiile în care s-a arătat argumentat şi fundamentat că măsura arestului preventiv  se justifică pentru toţi inculpaţii din cauza de faţă”.

“Îşi asumă consecinţe severe”

Judecătorii Curţii Supreme mai arată că doar starea de graviditate a Crinuţei Dumitrean nu poate constitui un temei real, suficient şi pertinent pentru a aprecia oportunitatea  luării unei alte  măsuri. “De altfel, în mod normal, orice situaţie de această natură poate avea un impact emoţional asupra unei persoane faţă de care se desfăşoară proceduri judiciare”, au arătat judecătorii.

Magistraţii susţin că este inacceptabil ca soluţionarea cauzelor privind legile de reparaţie şi stilul  de viaţă al funcţionarilor publici să se realizeze prin vânzarea soluţiilor în dosare şi că persoanele implicate în asemenea fapte îşi asumă consecinţe severe.        

Situaţia inedită

Referitor la situaţia Crinuţei Dumitrean, pe lângă circumstanţele factuale redate în considerente, Judecătorul de drepturi şi libertăţi a atras atenţia asupra unei situaţii inedite.

“Având în vedere aspectele menţionate, coroborând conţinutul înscrisurilor medicale cu cel al proceselor verbale emise de Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, în contextul stării de  fapt relevate în precedent, atitudinea inculpatei nu poate fi apreciată ca fiind una care să denote disponibilitatea acesteia de a coopera cu organele judiciare, chiar dacă este neîndoios faptul că în circumstanţele arătate starea emoţională este de natură a afecta orice persoană faţă de care se derulează proceduri judiciare”, arată magistratul.

Judecătorul atrage atenţia că Crinuţa Dumitrean a fost apelată  în intervalul orar 07:33-07:39 la cinci numere de telefon cunoscute ca aparţinându-i şi nu a răspuns  coroborat cu aspectul că în aceeaşi zi, după efectuarea apelurilor telefonice s-a deplasat la cabinetul medical privat, ceea ce reflectă atitudinea inculpatei faţă de lege în sensul că “aceasta a bănuit că apelurile primite în dimineaţa aceleiaşi zile era posibil să o vizeze în ancheta judiciară derulată şi împotriva inculpatului Olteanu Ioan, anchetă devenită de notorietate în zilele anterioare prin mijloacele media”.  

Medici: Nu există niciun pericol

Curtea Supremă atrage atenţia că este de reţinut şi faptul că medicul /medicii de specialitate care s-au îngrijit de starea de sănătate a Crinuţei Dumitrean nu au considerat că deplasarea şi prezenţa acesteia în faţa organelor judiciare i-ar putea pune în pericol starea invocată.

Astfel, medicul sub observaţia căruia se afla inculpata, a permis prezenţa acesteia la instanţă la data de 27noiembrie 2015 orele 18:00 cu autospeciala MAI, fără a aprecia necesar transportul acesteia cu o ambulanţa echipată / dotată cu aparatură specială asistată de  personal medical de specialitate.

În aprecierea Judecătorului de drepturi şi libertăţi, demersurile Crinuţei Dumitrean- care şi-a dus să/şi ia adeverinţe medicale de la medici,  “au vizat un unic scop şi  anume acela de a justifica, documentat, pretinsa  imposibilitate, în fapt refuzul, de a da declaraţii în faţa organelor judiciare”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite