Dan Andronic, audiat la Poliţie în legătură cu presupusa localizare a lui Sebastian Ghiţă în Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Dan Andronic a confirmat pe contul său de Facebook că marţi a fost chemat la Inspectoratul General al Poliţiei Române în legătură cu Sebastian Ghiţă. Dan Andronic s-a aflat în Serbia între 2 şi 4 martie, presa speculând că s-ar fi întâlnit acolo cu fugarul Sebastian Ghiţă.

Anterior, Poliţia Română dezminţise o informaţie potrivit căreia omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care a dispărut în decembrie anul trecut, a fost localizat în Serbia.

Potrivit HotNews.ro, Dan Andronic le-ar fi declarat poliţiştilor că între 2 şi 4 martie s-a aflat în Serbia şi că s-a întâlnit cu nişte prieteni, însă nu e clar cu cine s-a văzut.

Sebastian Ghiţă a fost inclus la sfârşitul lunii ianuarie pe lista „Most Wanted“ a Europol, fiind singură persoană căutată pentru corupţie de poliţia europeană.

Dan Andronic a confirmat pe pagina lui de Facebook că a fost audiat de poliţişti dar susţinut că că nu s-a întâlnit cu Sebastian Ghiţă în Serbia sau în altă parte. Consultantul politic le-ar mai fi spus poliţiştilor că l-ar fi văzut ultima dată pe Ghiţă înainte de a fugi de procurori. Pe data de 15 martie, Dan Andronic a declarat pentru HotNews.ro că nu s-a văzut cu Ghiţă de când a plecat, dar a refuzat să spună dacă a fost sau nu în Serbia.

HotNews.ro a mai scris pe dată de 15 martie că doi ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române ar fi plecat în Serbia încă de la începutul lunii cu scopul de a colabora cu autorităţile sârbe pentru ca Sebastian Ghiţă să nu părăsească ţara.

Poliţia Română nu zice nici da, nici ba

IGPR a emis, vineri, un comunicat, în care face mai multe precizări referitoare la „informaţiile apărute în spaţiul public privind audierea unei persoane“.

Poliţia Română desfăşoară, în acest moment, conform prevederilor legale, activităţi în vederea identificării, căutării, localizării şi prinderii inculpatului Ghiţă Sebastian, care figurează dat în urmărire naţională şi internaţională. Organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală sub conducerea şi supravegherea procurorului de caz. Precizăm că, potrivit prevederilor art.12, alin.1, lit. e) din Legea nr. 544/2001, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor : informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare. În momentul în care vor fi informaţii de interes public, acestea vor fi aduse cu celeritate în atenţia mass-media, bineînţeles, cu acordul procurorului de caz“, se arată în comunicat. 

Mandat european de arestare

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma. 

În 10 ianuarie, instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol. Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

De la dispariţia sa, România TV, post de televiziune controlat de Sebastian Ghiţă, a difuzat mai multe înregistrări în care fostul deputat face acuzaţii grave la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite