Dan Andronic, Ioana Băsescu şi Elena Udrea, trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei au fost trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009
Cei trei au fost trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009

Jurnalistul Dan Andronic, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, şi Elena Udrea au fost trimişi în judecată în dosarul „Campania electorală 2009”, în care a fost anchetată finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Procurorii spun că în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală.

Concret, fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, pentru instigare la luare de mită (două fapte) şi spălarea banilor (cinci fapte), iar jurnalistul Dan Andronic va fi judecat pentru mărturie mincinoasă şi de favorizarea făptuitorului.

Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

De asemenea, a fost trimis în judecată fostul director al Oil Terminal, Ioan Silviu Wagner. Acesta este acuzat de delapidare.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, arată DNA.

Mai exact, procurorii menţionează în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea „foloaselor infracţionale” era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Ce spune rechizitoriul trimis instanţei despre Elena Udrea

Potrivit rechizitoriului, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Elena Udrea, care îndeplinea funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, l-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, să ceară 918.864 de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”, arată procurorii. 

„În cadrul acestui program, decontarea cheltuielilor efectuate de societăţile comerciale depindea de deciziile ministrului care stabilea prioritatea plăţilor. În condiţiile în care nu existau reguli scrise, general aplicabile, care să stabilească criteriile de prioritizare şi existau diferenţe semnificative între finanţarea unor proiecte similare, societăţile care executau lucrări depindeau de deciziile inculpatei Udrea Elena Gabriela. Întârzierile la decontare puteau atrage incapacitatea de plată a societăţilor, în condiţiile în care sumele avansate proveneau din credite bancare”, mai spune sursa citată.

Astfel, Udrea i-ar fi indicat lui Nastasia atât suma pe care urma să o solicite de la afacerist în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei).

„În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi”, arată anchetatorii.

Aproape 700 de mii de lei pentru contracte cu CJ Tulcea

În aceeaşi perioadă (octombrie – noiembrie 2009), Elena Udrea l-ar fi determinat pe inculpatul Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, să-i ceară unui om de afaceri, suma de 691.029,63 lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte şi efectuarea la timp a plăţilor. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Judeţean Tulcea mai multe contracte finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri ar fi virat în conturile a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei, arată procurorii.

„Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfăşurate în favoarea aceluiaşi candidat”, susţine sursa citată.

În plus, în perioada octombrie – noiembrie 2009, „inculpata UDREA Elena Gabriela a folosit suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracţiuni de corupţie, pentru plata unor servicii de publicitate electorală, prin intermediul unor contracte fictive încheiate de persoane interpuse care nu au beneficiat în realitate de serviciile prestate”, se spune în rechizitoriu..

Ce spune rechizitoriul trimis instanţei despre Ioana Băsescu 

De asemenea, în rechizitoriul trimis instanţei, procurorii anticorupţie explică faptul că în luna decembrie 2009, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu i-ar fi cerut şi Silviu Wagner director general Oil Terminal, societate comercială cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an.

„În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei”, spun anchetatorii. 

În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-ar fi realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia lui Wagner, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans, potrivit procurorilor.

La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu. „Între cele două societăţi nu au existat în realitate nici un fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, spun procurorii.

Aceştia mai arată că în cursul lunii februarie 2010, suma de 119.000 de lei ar fi fost folosită în interes personal de Ioana Băsescu şi iubitul ei pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba şi a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

Ce spune rechizitoriul trimis instanţei despre Francesco Giovanni – Mario

„La data de 1 iulie 2009, inculpatul Francesco Giovanni – Mario, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei şi impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)”, acuză procurorii. 

La instigarea Ioanei Băsescu, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienţei infracţionale a banilor, mai arată sursa citată.

Totodată procurorii mai spun că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, „inculpata Băsescu Ioana l-a determinat pe inculpatul Francesco Giovanni – Mario să realizeze operaţiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenită din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale în favoarea unui candidat la alegerile prezidenţiale. Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăţilor către care urmau să fie efectuate plăţile”.

Ce spune rechizitoriul despre Dan Andronic 

Cât îl priveşte pe jurnalistul Dan Andronic, procurorii susţin că atunci când a fost audiat ca martor în prezentul dosar, la data de 22.09.2016, acesta a făcut mai multe afirmaţii „nereale cu privire la împrejurările esenţiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana”.

„Astfel, inculpatul a susţinut că suma de 668.304 lei primită în lunile noiembrie – decembrie 2009 de la două societăţi administrate de Francesco Giovanni – Mario reprezintă preţul unor servicii de consultanţă fără legătură cu campania electorală, că aceste servicii nu s-au mai prestat, dar că nu a putut restitui sumele încasate deoarece nu a reuşit să îl mai contacteze pe Francesco Giovanni – Mario. De asemenea, a susţinut că Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăţi şi că, pe parcursul cercetărilor, nu a avut nicio discuţie cu acestea”, susţin anchetatorii.

Din probele administrate rezultă însă că cele două contracte ar avea un caracter fictiv, iar transferurile au fost realizate la cererea Elenei Udrea şi a Ioanei Băsescu pentru plata serviciilor de consultanţă politică prestate lui Traian Băsescu de de către Dan Andronic şi de o societate străină, iar după declanşarea cercetărilor Andronic ar fi transmis copia unui contract către Ioana Băsescu, prin intermediul Elenei Udrea pentru a fi folosit în faţa autorităţilor.

„Societăţile administrate de Francesco Giovanni – Mario nu aveau angajaţi, cifra de afaceri şi obiectul de activitate nu implicau achiziţia de servicii de consultanţă, iar asociaţii şi administratorul nu îl cunoşteau pe Andronic Dan Cătălin. Totodată, după încasarea banilor, Andronic Dan Cătălin a transferat către societatea străină de consultanţă suma de 125.000 USD, reprezentând comision de succes pentru câştigarea alegerilor”, mai explică anchetatorii.

În acest dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra:

- bunurilor aflate în proprietatea Elenei Udrea, până la concurenţa sumei de 1.609.893,63 lei

- asupra bunurilor aflate în proprietatea Ioanei Băsescu, până la concurenţa sumei de 119.000 lei.

- asupra bunurilor aflate în proprietatea lui Francesco Giovanni – Mario, până la concurenţa sumei de 100.000 lei în vederea confiscării speciale raportat la infracţiunea de spălarea banilor şi până la concurenţa sumei de 735.098 lei, raportat la evaziune fiscală, în vederea reparării pagubei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite