Dan Şova, arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova a fost arestat preventiv. FOTO Eduard Enea
Dan Şova a fost arestat preventiv. FOTO Eduard Enea

Senatorul Dan Şova a fost arestat preventiv, marţi dimineaţă, după ce instanţa supremă a admis cererea procurorilor DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat că ar fi luat 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de marţi dimineaţă, prin care Dan Şova a fost trimis după gratii, vine după ce fostul ministru al Transporturilor a fost plasat, în data de 4 decembrie, în arest la domiciliu. Decizia a fost atacată, iar marţi Curtea Supremă a admis solicitarea procurorilor DNA. Potrivit ultimelor informaţii, Dan Şova a fost deja dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

„În baza art. 223 alin. 2 C.pr.pen rap. la art. 202 alin. 1, 3, 4 lit. e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului Şova Dan-Coman, pentru o perioadă de 20 de zile, începând cu data de 14 decembrie 2015 până la data de 02 ianuarie 2016, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Şova Dan-Coman", potrivit deciziei instanţei.

Şova este acuzat că ar fi luat mită în valoare de 100.000 de euro pentru a intermedia încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Dan Şova, arestat. Denunţurile

Ancheta în acest caz a început după ce avocaţii Veronica şi Teodor Voinescu, soţ şi soţie, au făcut un denunţ la DNA împotriva lui Dan Şova. Totul începe în octombrie - noiembrie 2011, atunci când avocata Veronica Voinescu – care colaborase pe probleme de Dreptul Muncii cu firma de avocatură „Şova şi Asociaţii“ – ar fi fost contactată de senator. Acesta i-ar fi spus denunţătoarei că îi poate asigura societăţii sale de avocaţi încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora, folosindu-se de influenţa pe care acesta o avea asupra lui Bălan.

Şova i-ar fi precizat denunţătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de  10.000 euro/lună.  În schimbul acestui serviciu, parlamentarul ar fi pretins de la denunţătoare 5.000 euro/lună. Avocata a acceptat oferta, iar Şova i-a dat numărul de telefon al lui Bălan, pentru a-l contacta. Ei au stabilit că banii urmau să fie daţi cash, de către denunţătoare, Simonei Ciurcu, office manager la „Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, apropiată a lui Şova.

„Şova şi Asociaţii” a reprezentat CET Govora în mai multe litigii  în perioada 2004 – 2010. Ulterior anului 2010, până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu o altă societate de avocatură, care ar fi fost controlată tot de Şova: „Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, continuatoarea „Şova şi Asociaţii”.

Dan Şova, arestat. Întâlnirile cu Mihai Bălan

„Anterior acestui moment, în perioada octombrie - noiembrie inculpatul Şova Dan-Coman s-a întâlnit în două rânduri cu inculpatul Bălan Mihai căruia i-a cerut în mod imperios ca CET Govora să încheie contracte de asistenţă juridică cu „SCA Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, continuatoarea în drepturi a SCA ”Şova şi Asociaţii”. Inculpatul Bălan Mihai a refuzat să încheie contracte de asistenţă juridică cu această casă de avocatură motivat de faptul că la nivelul CET Govora se cunoştea că Şova Dan-Coman controlează societatea de avocaţi, condiţii în care ar fi fost evident că încheierea unor asemenea contracte de asistenţă juridică ar fi urmărit interesul inculpatul Şova Dan-Coman”, arată DNA.

Dan Şova, arestat. Acuzaţiile procurorilor

Potrivit datelor din anchetă, Şova ar fi intervenit şi pe lângă colegul său de partid, Ion Câlea (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a-l determina pe Bălan să încheie acest contract.

„Trebuie precizat că la nivelul CET Govora, necesitatea achiziţionării serviciului de consultanţă juridică nu numai că nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos în sus pe linie ierarhică ci a fost unul ce a aparţinut exclusiv directorul general, inculpatul Bălan Mihai care a acţionat la ordinul şi în interesul inculpatului Şova Dan-Coman”, mai precizează DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite