Cutremur puternic în România. Seismul a fost resimţit şi în Republica Moldova UPDATE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, resimţindu-se pe întreg teritoriul ţării. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

UPDATE Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (ISUBIF), a declarat sâmbătă, că imediat după cutremur s-au înregistrat câteva apeluri la 112, însă erau de la persoane care cerea sfaturi despre cum să acţioneze, dacă să iasă din casă sau să se adăpostească.

„Imediat după prima fază a cutremurului au sosit câteva apeluri la 112, direcţionare către dispeceratului nostru, dar nu pentru a interveni, ci pentru a dat sfaturi legate de cum să acţioneze, dacă să iasă din casă sau unde să se adăpostească. Ţinând cont că linia nu era ocupată, nefiind apeluri multe, colegii noştri le-au putut da sfaturile necesare. Trebuie însă să tragem un semnal de alarmă pentru că dacă ar fi fost o situaţie mult mai gravă, blocarea liniei telefonice este o problemă”, a spus Daniel Vasile.

El a precizat că fiecare dintre noi ştie să acţioneze în caz de cutremur, însă unele persoane nu au ştiut cum să acţioneze din cauza panicii.

„Apelarea numărului 112 este prima oportunitate pe care o au cetăţenii. În cazul în care nu funcţionează liniile de telefonie, cetăţenii să meargă la cea mai apropiată unitate de pompieri şi să anunţe evenimentul. După cutremur însă, trebuie să aştepte să vadă dacă mai sunt replici şi abia după aeea să iasă din casă. De asemenea, trebuie stabilit un punct de întâlnire cu ceilalţi membri ai familiei”, a mai adăugat Vasile.

Acesta a precizat că în Bucureşti sunt mai multe adăposturi de protecţie civilă în caz de atac aerian aflate în subsolurile blocurilor, care pot adăposti 1 milion de persoane. Pe lângă acestea, cetăţenii se mai pot adăposti şi în tunelurile de metrou.

UPDATE 07.00 Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a revizuit magnitudinea cutremurului produs în noaptea de vineri spre sâmbătă în Vrancea de la 5,6 la 5,3 şi a modificat adâncimea la care acesta a avut loc, de la 112,3 kilometri la 91,6. O replică a seismului, de 2,7 pe Richter, s-a produs tot în zona Vrancea, la ora 2.48, transmite News.ro.

INFP a modificat magnitudinea cutremurului care s-a produs la ora 2.11, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la 5,6, la 5,3.

În acelaşi timp, specialiştii INFP au revizuit şi adâncimea la care a avut loc seismul, de la 112,3 kilometri, la 90,6.

Potrivit INFP, o replică a seismului, de 2,7 pe Richter, s-a produs la ora 2,48, tot în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 76 de kilometri.

Cutremurul cu magnitudinea 5,6 pe Richter s-a produs la ora 2.11.16, în zona Vrancea, potrivit  INFP. Seismul s-a produs la 7 kilometri de localitatea Nereju şi la 40 de kilometri de Focşani, transmite News.ro.

Cutremurul s-a resimţit pe întreg teritoriul României, mişcarea seismică fiind puternică în Vrancea, Buzău, la Bucureşti, dar şi în Iaşi, Galaţi, Craiova. De asemenea, seismul s-a resimţit şi în Republica Moldova şi în Kiev, Vidin şi Sofia.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat pentru News.ro că deocamdată nu au primit vreo solicitare de intervenţie. La Iaşi, de pe faţadele unor clădiri s-au prăbuşit bucăţi de tencuială.

Ultimul cutremur de amploare a avut loc în urmă cu doi ani, pe 22 noiembrie 2014, şi a avut magnitudinea de 5,7 pe scara Richter.

image
cutremur romania
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite