Cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter în Vrancea. Mărmureanu: Urmează linişte şi pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter a avut loc miercuri dimineaţa, în jurul orei 1.20 în România, el fiind simţit puternic şi în Bucureşti.

UPDATE 09.30 Un alt cutremur, cu magnitudinea 2,9, s-a produs miercuri, în zona Vrancea, la aproape patru ore după seismul de 5,3 grade, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul cu magnitudinea 2,9 a fost înregistrat la ora 05.01, fiind produs la adâncimea de 91,1 kilometri.

UPDATE 06.30 Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit, miercuri, pentru a doua oară, magnitudinea şi adâncimea cutremurului produs în zona Vrancea la ora 1.20. 

Iniţial, magnitudinea fusese stabilită la 5,2, apoi la 5,4, iar ulterior a fost fixată la 5,3, în timp ce adâncimea fusese inţial la 100 de kilometri, ulterior 97 de kilometri pentru ca apoi să fie rectificată la 98,9 kilometri.

image

UPDATE 03.20 ISU Bucureşti-Ilfov transmite că de la ora producerii cutremurului până în acest moment nu s-au înregistrat pagube.

„A fost un cutremur intermediar. Nu a avut nicio replică, dar a avut două mişcări. De obicei, cutremurele intermediare nu dau replici", au declarat reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) pentru News.ro.

UPDATE 03.00 INFP a revizuit în creştere magnitudinea cutremurului de miercuri dimineaţă, la 5,4 pe scara Richter. 

În această situaţie, acesta este cel mai puternic seism din anul 2016.

De asemenea, INFP a revizuit în scădere uşoară adâncimea la care a avut loc seismul, la 97 km.

UPDATE 02.23 Institutul american de geofizică USGS estimează magnitudinea cutremurului de miercuri la 5,6 pe scara Richter, plasând epicentrul la 8 kilometri de localitatea Nereju.

UPDATE 02.15 ISU Bucureşti-Ilfov transmite că nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgenţă 112, ca urmare a cutremurului din această dimineaţă. 

ISU precizează că un echipaj a fost trimis în zona Centrului Istoric pentru a verifica situaţia şi că nu s-au desprins elemente de pe faţadele clădirilor.

Nu au fost raportate probleme la nicio unitate operativă proprie sau la alte imobile, potrivit instituţiei.

UPDATE 02.00 ISU Bucureşti-Ilfov îndeamnă cetăţenii să îşi păstreze calmul şi să liniştească persoanele din jur. 

”Fiţi pregătiţi pentru eventuale replici ale cutremurului”, mai spun reprezentanţii, care sfătuiesc oamenii să nu părăsească imediat locuinţa, să nu fugă pe scări şi să nu utilizeze liftul 

***

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 pe scara Richter s-a produs miercuri, în jurul orei 01.20, în zona Vrancea, la adâncimea de 100 de kilometri, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

image

Seismul a fost resimţit în Capitală, dar şi în judeţul Argeş lângă Câmpulung Muscel. De asemenea, şi Republica Moldova a simţit zguduitura.

Un cutremur de 5,3 magnitudine pe scara Richter a avut loc în data de 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se pe întreg teritoriul ţării. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri. Seismul a fost resimţit şi atunci în Republica Moldova. 

Mărmureanu: Urmează linişte şi pace, nu se pune problema unui cutremur mare cel puţin în viitorul apropiat

Preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, afirmă, după seismul de 5,3 înregistrat miercuri, că ”urmează linişte şi pace” şi că ”nu se pune problema” să se producă ”un cutremur mare cel puţin în viitorul apropiat”.

”Urmează linişte şi pace, nu se pune problema de un cutremur mare cel puţin în viitorul apropiat. A fost o descărcare în sistem, care a fost foarte bună”, a declarat, miercuri dimineaţă, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Gheorghe Mărmureanu a afirmat că seismul de 5,3 pe Richter înregistrat în zona Vrancea ”nu a fost nici măcar un cutremur mediu”, ci unul ”mic”.

”Un cutremur obişnuit, de 5,3 - 5,4 grade. Au fost ceva bâlbâieli în ce priveşte magnitudinea, dar aşa cum s-a stabilit acum, 5,3 - 5,4 mi se pare în regulă. Vrancea, dacă vreţi, este cu roşu când se produce un cutremur de peste 7 -7,1, dar de la 5,4 până la 7,1 chiar 7,2 e distanţă de la cer la pământ. Nu a fost nici măcar un cutremur mediu, ci un cutremur mic. Vorbim despre cutremure moderate de la peste 6 grade”, a mai spus preşedintele de onoare al INFP.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite