UPDATE Un român, mort în cutremurul din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre victime nu se află niciun român, conform autorităţilor
Printre victime nu se află niciun român, conform autorităţilor

Un român a murit în urma cutremurului din Italia, informaţia fiind confirmată de Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, instituţia a precizat că există şi români răniţi, unii dintre ei spitalizaţi.

UPDATE Un român a murit, doi au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi de către aparţinători în urma cutremurului ce a avut loc miercuri în Italia, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret decesul unui cetăţean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopţii, regiunea centrală a Italiei. Misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistenţă consulară necesară în acest caz”, a anunţat MAE.

Alte două persoane de cetăţenie română au fost identificate printre răniţi şi au fost spitalizate. ”Un număr de nouă cetăţeni români rezidenţi în zona sinistrată au fost daţi dispăruţi de către aparţinători”, precizează ministerul.

UPDATE „Până în acest moment nu avem informaţii că sunt români implicaţi. Domnul ministru Tobă a dat o dispoziţie pentru întărirea dispozitivului de la ambasadă pentru sprijin, dacă va fi nevoie. Chiar dacă apar cazuri cu români, asta nu înseamnă că se schimbă atitudinea noastră, că mergem sau nu mergem în sprijin şi, din nou, rămâne situaţia doar dacă se solicită sprijin, atunci acest sprijin se acordă în limita posibilităţilor pe care le are fiecare ţară şi dacă acceptă Italia”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

La rândul său, Ionuţ Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a arătat că „potrivit informaţiilor pe care oficialii le deţin până în acest moment nu există români printre victime”.

Potrivit acestuia, Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs în Italia şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

Nu s-au primit solicitări de asistenţă consulară din partea românilor

De asemenea, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative a fost mobilizat şi Consulatul General al României la Bologna. În acest sens, o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului Bologna se deplasează în regim de urgenţă în zonă, mai spune MAE.

Potrivit ministerului, până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe mai spune că, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma şi al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară.

Localitatea italiană Amatrice - situată în zona centrală a peninsulei italiene - a fost puternic zguduită, miercuri dimineaţă, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter. Ultimele informaţii furnizate de presa italiană arată că cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa. Informaţiile cu privire la numărul victimelor nu sunt însă clare, presa italiană vorbind despre 10-14 morţi, în vreme ce autorităţile au confirmat şase decese.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite