Cutremur cu magnitudinea de 5 pe scara Richter, în Vrancea, cu o replică de magnitudine 3. Un echipaj ISU, în Centrul Vechi al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de magnitudine 5 pe Richter a avut loc la ora 17.08 în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit INFP.ro. Epicentrul a fost situat la o adâncime de 140 de kilometri. Seismul s-a simţit şi în Capitală. Mişcarea telurică a fost urmată de o replică, la ora 17.14, de magnitudine 3, cu epicentrul la 120 de kilometri adâncime, în judeţul Vrancea.

UPDATE 17.40 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a anunţat că a trimis un echipaj în zona Centrului Istoric al Capitalei, pentru a verifica situaţia. ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat, imediat după producerea cutremurului că nu sunt victime. Pompierii au lansat un îndemn la calm, sfătuind oamenii să se pregătească pentru eventuale replici, dar să nu îşi părăsească imediat locuinţele. „Nu fugiţi pe scări şi nu utilizaţi liftul“ - este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentanţilor ISU.

Potrivit primelor informaţii, cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, în zona Vrancea. Iniţial, magnitudinea anunţată de Institutul Naţional de Fizică a Pământului fusese 5,1.

Cutremurul de miercuri după-amiază a fost resimţit şi în Bucureşti. Câteva minute mai târziu, la ora 17.14, a avut loc şi o replică, tot în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea de 3.

Seismul de miercuri după-amiază a fost resimţit şi la Chişinău.

Un alt seism, cu magnitudinea 4,2, s-a produs, tot miercuri, la ora 11.52, în judeţul Vrancea, potrivit Insititutului Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la adâncimea de 129 de kilometri şi a avut epicentrul la cinci kilometri de localitatea Nereju şi la 41 de kilometri de Focşani.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele înregistrate pe 30, respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

image

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat într-un material amplu, pentru „Adevărul“, că oamenii îşi pot da seama că urmează un seism puternic când mişcarea pământului se face mai întâi pe verticală: „Unda seismică se propagă mai repede pe verticală decât pe orizontală, ceea ce reprezintă un indiciu privind iminenţa unui cutremur mare. Mişcarea pe orizontală transportă cam 70%  din energia seismică.  În momentul în care se simte mişcarea pe verticală, trebuie să se ştie că în maximum 10-15 secunde urmează mişcare pe orizontală, deci e cutremur puternic. E o informaţie foarte importantă constatată de noi“.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite