Fosta judecătoare Gabriela Bîrsan, achitată de Curtea Supremă. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate, joi, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care fuseseră acuzate de mai multe infracţiuni printre care şi luare de mită. Curtea Supremă a menţinut astfel decizia instanţei de fond.

Curtea Supremă a respins, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentinţei prin care 

judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate într-un dosar în care au fost acuzatede mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Procurorul de şedinţă a cerut, în instanţă, cea mai mare pedeapsă pentru Gabriela Bîrsan, adică opt ani de închisoare cu executare, iar pentru Iuliana Puşoiu, trei ani de închisoare, tot cu executare.

Reacţia Consiliului Superior al Magistraturii

După achitarea celor patru judecători, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

„Reamintind rolul Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru judecători îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fără a nega îndrituirea organelor de urmărire penală în aprecierea oportunităţii de identificare a faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetare şi tragere la răspundere a autorilor, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra faptului că interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul activităţii de judecată, regula fiind că modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac”, se arată în comunicatul CSM.

Istoricul dosarului

În acest dosar, ce se judecă în faţa completului de 5 judecători de la Curtea Supremă, procurorii DNA au adus mai multe acuzaţii de fapte de corupţie împotriva a patru foşti sau actuali judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre Gabriela Birsan (fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ), Claudia Corbu (judecător), Iuliana Puşoiu (fost judecător, în prezent notar) si Anton Pandrea (fost şef al Secţiei Penale, în prezent pensionar). Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată avocatul Radu Gherbovan, acuzat de dare de mită, şi soţia acestuia Claudia Gherbovan, de asemenea avocat, acuzată de cumpărare de influenţă, complicitate la dare de mită şi spălare de bani. Omul de afaceri Gabriel Chiriac acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Toţi cei inculpaţi în acest dosar au fost achitaţi în faţa completului de 3 judecători de la Curtea Supremă printr-o decizie formulată în noiembrie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie atăcând această decizie în apel.

Pe lângă funcţiile importante ale celor împotriva cărora au fost formulate aceste acuzaţii, cazul a ajuns în atenţia publicului şi prin faptul că procurorii DNA au descins la locuinţa soţilor Bârsan, în contextul în care Corneliu Bârsan era la acea vreme judecătorul României la CEDO, şi beneficia de imunitate.

Concret, procurorii acuză că, în perioada februarie 2010 – mai 2011, avocaţii Gherbovan şi omul de afaceri Gabriel Chiriac ar fi oferit judecătoarelor Puşoiu şi Bîrsan de la Curtea Supremă mai multe foloase, sub forma achitării unor petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, dar şi excursii în străinătate, deplasări cu avionul, şi cadouri foarte scumpe (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul Curţii, Secţia de contencios administrativ şi fiscal.   

„În timpul instrumentării acestui dosar, inculpatul Pandrea Anton, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corbu Corina, le-a anunţat pe inculpatele Puşoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia şi Bîrsan Gabriela Victoria că formează obiect al măsurilor de interceptare. Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul Curţii, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 - 2011. Avocaţii  Gherbovan Silinescu Radu şi Gherbovan Silinescu Claudia au asigurat  asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri Chiriac Gabriel”, arată anchetatorii.

Astfel, în faţa completului de cinci judecători de la Curtea Supremă ce urmează să pronunţe sentinţele definitive în acest dosar, procurorii DNA au cerut, din nou, cea mai dură pedeapsă - 8 ani cu executare, pentru Gabriela Bîrsan, fosta şefă a Secţiei de contencios-administrativ de la Curtea Supremă. Pentru fosta judecătoare de la Curtea Supremă, secţia civilă, Iuliana Puşoiu, acuzarea a cerut o pedeapsă de trei ani cu executare, iar pentru Anton Pandrea, fostul preşedinte al CSM şi judecător al Curţii Supreme, patru ani cu executare. Pentru judecătoarea Corbu Corina aceştia a fost cerută de asemenea o pedeapsă de patru ani cu executare. În cazul avocatului Radu Silinescu Gherbovan procurorul a cerut doi ani de închisoare cu suspendare în vreme ce pentru soţia acestuia, Claudia Silinescu Gherbovan a cerut cinci ani de închisoare cu executare. În cazul omului de afaceri Gabriel Chiriac, DNA a cerut cinci ani de închisoare cu executare.

Apărătorii inculpaţilor au susţinut că pedeapsa data de instanţa de fond este corectă şi au cerut mentinerea ei. Aceştia au afirmat că, în virtutea probelor şi a declaraţiilor martorilor, decizia de achitare este singura care se impune în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite