Procesul Iohannis-ANI, reluat la Curtea Supremă din 14 ianuarie. Scenariile de soluţionare a dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii ANI îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate FOTO AP
Inspectorii ANI îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate FOTO AP

Termen Procesul Iohannis-ANI va fi reluat pe 14 ianuarie 2015. Judecătorii vor discuta pe fond acuzaţia de incompatibilitate a preşedintelui ales şi până în februarie ar trebui să dea şi o sentinţă definitivă.

Magistraţii Curţii Supreme au hotărât marţi ca pe 14 ianuarie 2015 să dea startul în recursul făcut de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Astfel, preşedintele ales este aşteptat la începutul anului viitor în faţa instanţei. 

Acolo vor fi şi inspectorii de integritate care au contestat sentinţa prin care Iohannis a fost găsit compatibil atunci când a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.

Decizia de marţi a instanţei superme nu statuează că inspectorii ANI au dreptate, ci doar că judecătorii consideră că trebuie să aprofundeze cauza, pe fond, şi după, să dea un verdict. 

Ce urmează

Până la data de 14 ianuarie, Curtea Constituţională ar trebui să dea o soluţie la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, care a contestat articolul de lege în baza căruia ANI l-a declarat incompatibil şi pe Iohannis. În cazul în care articolul este declarat neconstituţional, este de aşteptat ca judecătorii Curţii Supreme să închidă definitiv dosarul lui Klaus Iohannis. În situaţia în care articolul de lege va fi declarat constituţional, procesul lui Iohannis va continua.

Întrucât Iohannis urmează să depună jurământul ca preşedinte pe 21 decembrie, la data reluării procesului de la Curtea Supremă (14 ianuarie) el va beneficia deja de imunitate prezidenţială, conform Constituţiei. Însă Legea fundamentală vorbeşte doar despre imunitate. Fără să precizeze dacă această imunitate se referă doar la dosarele penale sau şi la cele civile. 

Opiniile exprimate până acum de experţi, în spaţiul public, se bat cap în cap. Unii susţin că imunitatea include şi dosarele penale şi pe cele civile, în timp ce alţii restrâng imunitatea prezidenţială doar la speţele penale. Cel mai probabil, în cazul în care procesul lui Iohannis va continua, problema imunităţii prezidenţiale va sfârşi tot pe masa Curţii Constituţionale, care va trebui să dea o interpretare termenului vag prevăzut în Constituţie.

Dosar demarat în aprilie 2013

ANI a constatat, pe 24 aprilie 2013, că Iohannis s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.

Preşedintele ales al României a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, iar pe 25 septembrie 2013, Klaus Iohannis a fost achitat de magistraţi. Judecătorii au arătat la acea dată că, prin raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, nu se susţine că Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale ale SC Pieţe Sibiu SA, limitându-se a arăta că a acţionat numai în calitate de reprezentant al acestei unităţi administrativ teritoriale, fără nicio altă precizare, situaţie care nu se încadrează în prevederile legii.

Agenţia Naţională de Integritate a formulat recurs, iar decizia care urmează să fie dată de judecătorii Curţii Supreme va fi una definitivă.

Articol contestat şi la Curtea Constituţională

Pe de altă parte, Curtea Constituţională (CC) va dezbate, din nou, în 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, între care şi Klaus Iohannis. Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 care prevede prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii pentru 3 noiembrie, însă în ziua în care trebuiau să emită o decizie, s-a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea acesteia pe 9 decembrie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite