Curtea Constituţională a amânat din nou decizia privind conflictul de interese al parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a amânat în 14 septembrie luarea unei decizii în privinţa angajării rudelor parlamentarilor la Parlament
Curtea Constituţională a amânat în 14 septembrie luarea unei decizii în privinţa angajării rudelor parlamentarilor la Parlament

Judecătorii Curţii Constituţionale discută, joi, sesizarea privind proiectul de lege prin care este dezincriminat conflictul de interese pentru parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de anul 2013.

UPDATE Curtea Constituţională nu a reuşit nici joi să ia o decizie în cazul proiectului de lege prin care este dezincriminat conflictul de interese pentru parlamentarii care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de anul 2013. Judecătorii constituţionali au solicitat mai multe informaţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Iniţial, Curtea Constituţională trebuia să discute această sesizare pe 14 septembrie, însă judecătorii au decis să amâne soluţionarea cazului.

Un grup de 99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minorităţilor şi un liberal a contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare înainte de 2013, iniţiat chiar de PSD şi UDMR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ICCJ şi reprezintă o "amnistie".

Proiectul a fost iniţiat de către Daniel Florea şi Florin Iordache (PSD) şi de Marton Arpad (UDMR). Sesizarea a fost semnată de 99 de deputaţi, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv iniţiatorul Marton Arpad), 9 ai minorităţilor şi un liberal.

Potrivit sesizării, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie interpretează şi se ocupă de aplicarea unitară a legii, astfel încât legea de interpretare adoptată de Parlament "ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ şi Justiţie, încălcându-se dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României".

Semnatarii sesizării atrag atenţia şi că acest proiect are "efecte retroactive" şi reprezintă chiar "o subtilă dezincriminare retroactivă, o amnistie".

Potrivit iniţiatorilor, sesizarea a fost făcută pentru ca parlamentarii să se asigure că interpretarea lor cu privire la angajarea rudelor la cabinete este corectă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite