CCR a admis că o sintagmă privind controlul judiciar este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Curtea Constituţională a admis, în unanimitate, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la dispoziţiile art. 215, alin. (8) din Codul de Procedură Penală, articol ce reglementează durata totală a măsurii de control judiciar.

Dispoziţiile avute în vedere astăzi la Curtea Constituţională au următorul conţinut: „În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată."

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi „a constatat că sintagma „în primă instanţă” cuprinsă în art.2151 alin.(8) din Codul de procedură penală este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Rolul articolului criticat din Codul de Procedură Penală era acela de a evita încălcarea prevederilor Legii Fundamentale, prin lipsa termenelor şi a duratei maxime pentru care măsura preventivă a controlului judiciar şi cea a controlului judiciar pe cauţiune pot fi dispuse. 

Curtea a constatat însă că, prin adoptarea de către legiuitor a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, prin care se reglementează termenul şi durata maximă a măsurii preventive a controlului judiciar, aceasta „ poate fi dispusă doar pentru etapele procesuale ale urmăririi penale şi a judecăţii în primă instanţă, fără însă a reglementa o durată maximă a acestei măsuri pentru etapa procesuală a apelului”.

„În acest context, Curtea a constatat că legiuitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia constituţională de a reglementa durata maximă a măsurii controlului judiciar pentru toate etapele procesuale în care aceasta se poate dispune”, se arată în comunicatul Curţii.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite