Curtea de Apel obligă CSM să-i recunoască Laurei Codruţa Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Curtea de Apel Bucureşti obligă Secţia pentru procurori a CSM să-i recunoască fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite Agerpres.

Procurorii CSM au respins, în luna noiembrie, cererea Laurei Codruţa Kovesi de a-i fi recunoscut gradul profesional aferent Parchetului General. Procurorul Laura Codruţa Kovesi are grad procuror de parchet de tribunal.

După ce a fost revocată din funcţia de şef al DNA, procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea sa în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând de 11 iulie 2018.

În motivarea cererii sale, Laura Codruţa Kovesi a susţinut că în perioada 2006-2018 a fost procuror general (6 ani) şi procuror-şef al DNA (5 ani), funcţii care pot reprezenta motive pentru a-i fi acordat gradul profesional aferent Parchetului General.

În schimb, Secţia pentru procurori a apreciat că, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004, atunci când un şef de parchet este revocat din funcţiile de conducere, „revine la parchetele de unde provine”.

„Astfel prin faptul că a deţinut timp de 11 ani aceste funcţii în cadrul PÎCCJ şi având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deţinut funcţii de conducere în PÎCCJ, dar şi practica ÎCCJ în materie, doamna procuror a apreciat că îi poate fi recunoscut gradul profesional corespunzător PÎCCJ pentru a aplicare unitară a dispoziţiilor legale şi pentru a nu se crea situaţii de discriminare pentru procurorii aflaţi în aceeaşi situaţie”, au susţinut procurorii CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite