Curtea de Apel Bucureşti a confirmat redeschidere a anchetei în cazul lui Ioan Folescu, fost şef PDL al Electrica, acuzat de o mită de 7 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
în iunie 2018, procurorul de caz a clasat acuzaţia pe motiv că „nu există probe suficiente”
în iunie 2018, procurorul de caz a clasat acuzaţia pe motiv că „nu există probe suficiente”

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat cererea şefului interimar DNA, Nistor Călin, de redeschidere a anchetei în cazul lui Ioan Folescu, fostul şef PDL al Electrica, acuzat că ar fi primit mită aproape 7 milioane de lei de la avocatul Doru Boştină ca să îi acorde contracte de asistenţă juridică.

„În perioada 2010 – 2013, inculpatul Folescu Ioan, în calitate de persoană cu funcţie de conducere în cadrul S.C. Electrica S.A., a pretins şi primit de la o persoană un comision ce varia între 30% şi 50 % (în total 6.811.328 lei) din cuantumul a cinci contracte de consultanţă încheiate între S.C. Electrica S.A. şi societatea acesteia din urmă. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în legătură cu atribuirea şi, ulterior, derularea, în condiţii avantajoase, a contractelor respective”, arăta DNA în martie 2017, atunci când l-a plasat pe Folescu sub control judiciar, după cum notează publicaţia G4media.

Ulterior însă, în iunie 2018, procurorul de caz a clasat acuzaţia pe motiv că „nu există probe suficiente care să susţină săvârşirea de către persoana respectivă a infracţiunii de luare de mită”.

„Deşi este incontestabilă existenţa remiterii sumelor de bani, de către denunţător către intermediari, doar declaraţiile anumitor persoane (denunţător, martori) nu au o valoare probatorie în sine, decât dacă sunt coroborate cu alte probe certe de vinovăţie, dincolo de orice dubiu rezonabil, din care să rezulte că inculpatul ar fi comis infracţiunea respectivă (regula „in dubio pro reo” constituie un complement al prezumţiei de nevinovăţie)”, arătau procurorii într-un comunicat de presă.

Ulterior, în noiembrie 2019, şeful interimar al DNA, procurorul Nistor Călin, a infrmat decizia de clasare şi a cerut Curţii de apel redeschiderea anchetei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite