Cum funcţionează frăţia penală România-Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, avea relaţii la cel mai înalt nivel în Republica Moldova. Detaliile apar în rechizitoriul DNA prin care judecătorul a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Anton neagă toate acuzaţiile procurorilor anticorupţie.

„O rudă de-a lu̓ soţia mea a făcut el prostie ceva pe acolo, la dumneavoastră şi la puşti i-a dat patru ani jumătate de puşcărie”, îi spunea Sergiu Cavcaliuc, consilier local în Republica Moldova, fostului senator PD, Teodor Hăucă, în urmă cu doi ani, pe 6 mai 2014. Discuţia telefonică a fost însă înregistrată de serviciile secrete pentru că fostul parlamentar român, în prezent afacerist, era interceptat în baza unui mandat pe siguranţă naţională, emis de magistraţii Curţii Supreme. Cei doi vorbeau despre Ion Picicurov, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru contrabandă cu ţigări aduse din Republica Moldova.

„L-a-nchis mai pe degeaba. Cu nişte ţigări nu ştiu ce acolo, cu nişte…cu prostie mai pe scurt aşa ca dumneavoastră să-nţelegeţi”, insista Cavcaliuc pe lângă parlamentarul român. Picicurov fusese condamnat de Judecătoria Huşi şi contestase sentinţa. În momentul discuţiei dintre cei doi dosarul se afla la Curtea de Apel Iaşi. De aceea, Hăucă a apelat la prietenul său, judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi.

Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA, prin care Hăucă a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar magistratul Dan Anton pentru trafic de influenţă, violarea vieţii private, şantaj şi dare de mită. În acelaţi dosar au mai fost trimişi în judecată: iubita magistratului, Marina Moglan, care este acuzată de complicitate la şantaj şi complicitate la dare de mită, afaceristul italian Renato del Gatto, pentru cumpărare de influenţă şi grefiera Mihaela Gabriela Prelipcean, pentru favorizarea făptuitorului.

Monitorizaţi de serviciile secrete

Potrivit actelor de la dosar, la câteva zile de la discuţia telefonică, pe 22 mai 2014, Cavcaliuc şi Hăucă s-au întâlnit la un hotel din Iaşi unde parlamentarul român l-a asigurat pe Cavcaliuc că i-a găsit omul potrivit care să-l ajute. Era vorba despre judecătorul Dan Anton. Magistratul trebuia să influenţeze completul care judeca contestaţia lui Picicurov. „Acolo e-n regulă. Nu cred că-s probleme. Omu-i serios, na”, îl asigura Hăucă pe consilierul moldovean. Pe 9 februarie 2015, Curtea de Apel Iaşi a dat sentinţa mult aşteptată, dar instanţa a menţinut condamnarea lui Picicurov, înlăturând doar dispoziţia potrivit căreia mai trebuia să plătească suma de 988.876 de lei cu titlu de pretenţii civile.

În schimb, judecătorul Dan Anton ar fi beneficiat de mai multe favoruri, atunci când a călătorit în Republica Moldova, împreună cu iubita sa, Marina Moglan. Consilierul moldovean i-ar fi plătit transportul, cazarea la hotel, dar şi consumaţia la restaurant.

Declaraţia martorului ameninţat

La dosar mai există şi declaraţia unei persoane apropiate judecătorului Dan Anton, care a acceptat să facă mărturisiri ca martor ameninţat, şi a primit identitatea ascunsă de „Ludmila Ivan”. „Moglan Marina şi Anton Dan aveau relaţii dubioase atât cu persoane din România cât şi cu persoane din Republica Moldova, în sensul că interveneau în diferite dosare aflate pe rolul instanţelor din România şi Republica Moldova în vederea influenţării soluţiilor date diferiţilor justiţiabili… Cu privire la Picicurov Ion am aflat că a avut şi un dosar pe rolul Curţii de Apel Iaşi şi s-a încercat să se intervină la membrii completului prin intermediul lui Anton Dan pentru influenţarea în mod favorabil a deciziei judecătorilor,” a spus„Ludmila Ivan”.

Cât de influent era Dan Anton

Monitorizarea lui Hăucă şi al lui Anton a scos la iveală mai multe legături pe care judecătorul le avea în Republica Moldova. Printre altele, el i-a organizat mai multe întâlniri afaceristului italian Renato del Gatto cu politicienii de la Chişinău. Del Gatto avea un proiect privind accesarea unor fonduri europene pentru construirea mai multor spitale în Republica Moldova. „Vrem să mergem la domnu', băi Renato, vrem să ajungem amândoi la domnu' Vlad Filat care-o fost prim-ministru”, se lăuda Anton.

La un moment dat, i-a obţinut afaceristului italian o întâlnire cu Ruxanda Glăvan, ministrul Sănătăţii de la Chişinău. În schimbul serviciului, iubita judecătorului, Marina Moglan, ar fi primit un loc de muncă bine plătit. „Da, stai un minut Dan. Auzi  ami, da nomi di banca punem pe Marina, punem cuesta president de banca. Ai înţeles?... Sau vorbim cu date concrete, nu vorbăria”, spunea del Gatto. „Perfeto, perfeto. Şi ei îşi doresc, ei îşi doresc să aibă şi ei un job al lor, o treabă, înţelegi tu. Doamna-şi doreşte tot la fel. Da? Gata, gata, gata”, confirma Anton.

Judecătorul cu super-puteri

Judecătorul Dan Anton mai este acuzat că a intrat ilegal în locuinţa iubitei sale, Marina Moglan unde a montat o cameră video într-un ceas. De asemenea, magistratul mai este acuzat că l-a şantajat pe fostul bărbat al femeii. „Apreciez că acţiunile de şantaj iniţiate de către Anton Dan cu concursul fostei mele soţii s-au exercitat efectiv prin hărţuirea subsemnatului de către diverse persoane, înregistrarea subsemnatului atât în mediul privat cât şi în spaţii publice”, s-a plâns fostul soţ al Marianei Moglan. Acesta a făcut mai multe plângeri împotriva  judecătorului atât la Parchet cât şi la CSM, sau la Administraţia Prezidenţială. Anton l-ar fi ameninţat pe bărbat cu decăderea din drepturile părinteşti şi interdicţia de a mai intra în contact cu copii minori pe care-i avea cu Marina Moglan.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite