Cum se apără românii de urgia controalelor ANAF: tradiţional, cu bancuri de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua legislaţie antifraudă, care a determinat Fiscul să dea iama în rândul micilor comercianţi, a scos la lumină nu doar nereguli mai mari sau mai mici în registrele contabile, ci şi harul de a face haz de necaz pentru care românii sunt vestiţi. Folclorul din spaţiul virtual s-a îmbogăţit astfel cu o sumedie de glume şi parodii care vizează inspectorii ANAF.

Înăsprirea legislaţiei fiscale începând din luna martie a tulburat rutina comercianţilor de rând, care nu erau obişnuiţi cu o disciplină financiară atât de strictă. La scurt timp, micii afacerişti au început să se tânguie pe reţelele de socializare acuzând abuzuri şi sancţiuni disproporţionat de mari faţă de neregulile “omeneşti” găsite în registrele firmelor.

În urma valului de plângeri, Guvernul a limitat măsurile ANAF, însă momentul a fost deja imortalizat într-o suculentă felie de folclor modern. 

Ziarul Adevărul a cules câteva dintre creaţiile artistice multimedia inspirate de necazul care s-a abătut asupra buticarilor.

- Cioc, cioc! - Cine e? - Ana! - Care Ana? - Ana F!

De ce a închis ANAF grădina zoologică? A găsit un leu în plus!

Comedienii de la Noaptea Târziu nu au ratat momentul să glumească pe seama situaţiei anevoioase în care se găsesc zilele acestea patronii vizitaţi de inspectorii ANAF. 

PARODIE Cum sună imnul ANAF

Un internaut anonim a reuşit să contureze în versuri un portret hilar al încercărilor prin care trec micii comercianţi. 

ANAFărul A fost odată ca-n poveşti Şi cât va mai fi oare?! Prin cârciumi de prin Bucureşti O mare sperietoare. E una rea, a dracu` rău, O ştim cu toţii: ANAF-ul. De intră în localul tău, Pe loc se-alege praful. Nu sunt taxiuri folosite În clipa asta-n ţară Câte maşini sunt brand-uite De Garda Financiară. Apare pe nepusă-masă Şi-ţi impune să scoţi zet-ul. Dac-ai un leu în plus pe casă Te paşte falimentul. Un bon fiscal dac-ai uitat Sau poate o factură, Băieţii te-ai şi suspendat, Degeaba dai din gură. ANAF-ul ăsta-i nebun rău, Poţi să ai tu şi pile, Ca şi Vanghelie, chioşcul tău, Închis stă „treij“ de zile. De nu se potolesc deloc Şi tot haotic procedează Vor fi parterele de bloc Ca-n filmele de groază... Închise toate cât cuprinde Şi în vitrine cu hârtii. Fără vreun om să le colinde Par bântuite de stafii.

Inspectorii ANAF au reuşit să bage spaima în afaceriştii cu un plus pe casă mai tare decât reuşesc Silvester Stalone şi Jason Statham cu băieţii răi, în filmele de acţiune.

image

O parodie inspirată din poezia "Acceleratul" de George Topîrceanu a fost postată pe Internet de un alt artist de ocazie.

Vuiet greu de fiscălie Se destramă în tăcere Scade-n depărtare, piere... Iar în urmă-i, din tufişuri, De prin tainice-ascunzişuri Se ivesc pe jumătate Trei băbuţe cifulite Alarmate şi-ngrozite. Cine-i, ce-i, ce-a fost pe aici? Ciripesc cu glasuri mici Vânzătoarele de-urzici. Doar un pui de piţigoi, Într-un vârf de fag pitic Stă cu penele vâlvoi, Scuturând din ele praful: Ce să fie, nu-i nimic, A trecut pe-aici ANAF-ul!

Guvernul a decis la începutul anului că persoanele care nu primesc bon fiscal îşi pot însuşi produsele sau serviciile solicitate fără să plătească, iar dacă nu sunt lăsate să părăsească magazinul sau restaurantul se pot adresa Poliţiei sau inspectorilor ANAF. Bineînţeles că inedita decizie a creat pe Internet subiect de glume.

image

Angajaţii de la Pub 18, un local din zona campusului universitar Regie au simţit nevoia să mulţumească Fiscului, într-o notă ironică, pentru că au închis localul penru nereguli care nu justifică agresivitatea măsurii.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite