Cum poate fi adusă în ţară Alina Bica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica a anunţat instanţa că a plecat în Costa rICA
Alina Bica a anunţat instanţa că a plecat în Costa rICA

Fosta şefă de la DIICOT, Alina Bica, condamnată în prima instanţă în două dosare de corupţie, care a plecat, între timp, în Costa Rica, va fi căutată de autorităţile române pentru a fi extrădată în ţară numai dacă se va sustrage judecăţii sau dacă va primi cel puţin o condamnare definitivă, susţin specialiştii în drept.

„Autorităţile române vor proceda strict în raport de verdictul instanţei de judecată. Dacă judecătorii o vor achita în final, Alina Bica rămâne unde este şi-şi vede de treabă... Dacă va fi condamnată, se va emite pe numele ei un mandat internaţional de arestare, pe executare, şi va fi căutată. Dacă va fi găsită, în funcţie de ţara în care se află, se vor face demersurile pentru extrădare“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu.

Alina Bica va fi însă dată în urmărire international dacă refuză să se întoarcă în ţară. „Judecătorii ar putea să o citeze să se prezinte la proces şi să constate că se sustrage judecăţii. În baza acestui fapt, magistraţii ar putea emite un mandat de arestare, pentru că, în general, în procesele penale, inculpaţii au obligaţia să se prezinte la termene“, a mai spus specialistul.

Pe lista VIP-urile dispărute

Alina Bica se alătură altor VIP-uri care au dispărut din România chiar în timpul proceselor în care erau judecate. Fosta şefă a DIICOT a ales să stea departe de sala de judecată, aşa cum a procedat, cel mai recent, Radu Mazăre.

Un alt caz este cel al lui Sebastian Ghiţă, cercetat în mai multe dosare, care a părăsit România în preajma sărbătorilor de iarnă din 2016. El se află de atunci în Serbia.  Numai că, spre deosebire de Radu Mazăre şi Sebastian Ghiţă, Alina Bica nu se mai afla sub control judiciar. Măsura preventivă a fost ridicată încă de anul trecut şi fosta şefă a DIICOT nu mai era obligată să se prezinte în faţa organelor judiciare. Bica nu s-a prezentat la Curtea Supremă pentru a participa la procesul în care este judecată, alături de fostul ministru Adriean Videanu. În sala de judecată a fost prezent avocatul acesteia, care a spus că a plecat în Costa Rica, unde vrea să lucreze ca avocat. 

Nici la începutul lunii decembrie a anului trecut Alina Bica nu s-a prezentat la proces, avocaţii ei prezentând acte medicale prin care arătau că ar fi suferit un accident în Spania. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite