Cu cât cresc în realitate lefurile poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţate cu surle şi trâmbiţe, majorările salariale promise de guvernanţi poliţiştilor sunt în realitate mult mai mici. Asta din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Mai mult, în urma tăierii indemnizaţiei de intervenţie de acasă, veniturile poliţiştilor care lucrează în operativ  vor fi mai mici cu sume cuprinse între 300 şi 700 lei.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să se joace cu nervii poliţiştilor. După ce MAI a anunţat majorări salariale între 5-10 % pentru 28.000 de poliţişti, începând cu data de 1 februarie, sindicatele din Poliţie au avertizat că, de fapt, „revoluţia fiscală“ promisă de guvernanţi este praf în ochi. Astfel, din cauza transferului contribuţiilor, creşterile salariale vor fi inexistente sau, în cel mai bun caz, foarte mici.

Concret, în cazul a aproape 10.000 de poliţişti aflaţi la începutul carierei, mărirea salarială va fi mai mică de două procente din salariul de bază.

„Agenţii debutanţi, câteva mii, până în 10.000, vor avea o creştere fabuloasă de 1,8%. Practic creşterile vor fi inexistente“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC).

Cel mai rău însă va fi pentru poliţiştii din operativ, ale căror veniturile, în realitate, nu vor creşte, ci vor scădea cu sume cuprinse între 300 şi 700 lei. Asta după ce MAI a decis să le tăie indemnizaţia de intervenţie de acasă.

„Este vorba de criminalişti, judiciarişti şi cei din Poliţia Rurală, care nu mai sunt plătiţi pentru intervenţia la domiciliu“, spune Coarnă.

Până la 1 ianuarie 2018, poliţiştii aflaţi în timpul liber, care interveneau atunci când era nevoie, de pildă la accidente, crime sau furturi, erau plătiţi suplimentar cu până la 700 de lei pe lună. 

Dumitru Coarnă atrage atenţia că, în continuare, oamenii sunt chemaţi la intervenţii, în afara orelor de program, dar fără să mai fie plătiţi pentru asta. „Am rămas fără drepturi, dar cu obligaţii“, a conchis sindicalistul.

Nemulţumirile poliţiştilor vin şi pe fondul deficitul de agenţi, care  este, la această oră, de peste  9.500 de oameni, conform datelor MAI.

„Această majorare pentru asigurarea de la domiciliu a continuităţii serviciului poliţienesc, a avut un caracter temporar şi s-a aplicat pentru prima dată în salarizarea poliţiştilor în anul 2017“, a fost replica oficialilor MAI la aceste acuzaţii. 

Internele dau cu o mână şi iau cu două

Recent, ministrul de Interne, Carmen Dan, a emis Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar, poliţiştilor şi personalului civil din MAI, care asigură punerea în aplicare a prevederilor Legii-cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Ordinul prevede acordarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru mai multe categorii de poliţişti decât până în prezent. În aceste condiţii, precizează MAI, peste 3.000 de poliţişti primesc acest drept pentru prima dată, în condiţiile legislaţiei în vigoare: poliţiştii de la acţiuni speciale, criminaliştii şi cei care îndeplinesc atribuţii specifice de cercetare la faţa locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu. „Totodată, peste 25.000 de poliţişti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%“, este promisiunea neverosimilă făcută de oficialii MAI.

„De asemenea, în anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau de sărbători legale, menţinându-se şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană. Astfel, venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajaţi) nu va scădea în 2018, ci va creşte cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă“, precizează ministerul.

Toate aceste creşteri ar trebui să se regăsească în salariile din luna martie 2018.

La un pas de revoltă

Poliţiştii din toată ţara au fost la un pas de revoltă, după ce statul le-a tăiat sporul pe care îl primeau dacă erau chemaţi de acasă la serviciu. De altfel, în unele judeţe aceştia refuză deja să răspundă la apeluri de urgenţă când sunt în timpul liber.

La Suceava, aproximativ 60 de poliţişti dintre cei 100 care erau chemaţi la intervenţii de la domiciliu, şi-au anunţat şefii că nu mai lucrează în afara programului. Liderul de sindicat din Suceava, Bogdan Bănică, a afirmat că poliţiştii au întocmit rapoarte de refuz de a asigura permanenţa de la domiciliu, şi că nu pot fi obligaţi să muncească, întrucât poate fi considerată „muncă la negru“ sau chiar „o formă de sclavie“.

Conform preşedintelui SNPPC, Dumitru Coarnă, situaţia este aproape generalizată la nivelul ţării. „Programarea, întocmirea unui orar pentru acest tip de intervenţii de către conducerile inspectoratelor constituie un abuz. Ne-au luat dreptul de a încasa acele sume, nu mai există nici obligaţia noastră“, a atras atenţia sindicalistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite