CTP: Restricţiile dăunează electoral. Îţi trebuie tărie să nu deschizi restaurantele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL nu doresc continuarea restricţiilor după 15 iunie, deoarece le dăunează din punct de vedere electoral - a declarat acesta la Digi24.

Cristian Tudor Popescu consideră că discursul lui Klaus Iohannis de marţi, în care a anunţat că va prelungi starea de alertă în România, îi irită pe parlamentarii care trebuie să voteze proiectul, deoarece preşedintele le cere să sprijine Guvernul.

Gazetarul a declarat, la Digi24, că, în realitate, şeful statului şi PNL nu doresc continuarea restricţiilor după 15 iunie, deoarece le dăunează din punct de vedere electoral. 

„(Discursul este – n.red.) mai blând, dar, după părerea mea, greşit ca atitudine în comunicare. Ce a spus domnul Iohannis e corect, dar a prezentat lucrurile ca şi cum le-a hotărât dânsul şi a cerut parlamentarilor sprijin explicit: «Sprijiniţi Guvernul, că a făcut lucruri bune în pandemie şi va face în continuare». Acest anunţ nu poate decât să-i irite pe parlamentari şi are o încărcătură politică inevitabilă când le spune să sprijine Guvernul.

Ar fi putut domnul Iohannis să înceapă discursul aşa: «Specialişti în epidemiologie, boli infecţioase, cei care s-au ocupat de gestionarea situaţiilor în pandemie, în frunte cu domnul Raed Arafat, cu care chiar am discutat adineaori, sunt de părere că nu e momentul să suspendăm starea de alertă, că ea trebuie continuată, că asigură o eficienţă necesară în a controla răspândirea virusului», pentru că e o realitate”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

El argumentează că există destule dovezi pentru a nu suspenda starea de alertă instituită în timpul pandemiei de COVID-19.

„Domnul purtător de cuvânt al PSD spunea că nu s-au prezentat dovezi care să justifice menţinerea stării de alertă. Ba da! S-au prezentat. Nu scade numărul de cazuri de contaminare de la o zi la alta sub 125. Se menţine între 125 şi 200. Continuă să moară oameni. Avem focare de infectare. Domnul profesor Rafila avertiza că e posibil să avem şi alte focare care să izbucnească în continuare.

Domnul Iohannis trebuia să citeze din specialişti. E greu de presupus că Raed Arafat este PNL-ist. Din punct de vedere politic, PSD l-a prezentat ca fiind cel mai mare specialist, nu numai din România, în materie de gestionare de epidemii. Dacă l-ar întreba PSD chiar şi pe bunul lor prieten, domnul profesor Streinu Cercel, dacă este de acord cu suspendarea stării de alertă, cred că ar obţine un răspuns negativ, pentru că Streinu Cercel este specialist în astfel de probleme”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă majoritatea parlamentară îşi doreşte să aprobe o nouă hotărâre privind starea de alertă, gazetarul a răspuns:

„PNL, împreună cu Klaus Iohannis, nu au interesul prelungirii stării de alertă. Nu le aduce beneficii politice. Aşa cum spunea premierul Ludovic Orban, ceea ce contează acum este economia, «în primul rând economia». Ca să reuşeşti să relansezi acum economia - ăsta fiind şi un obiectiv electoral, că dacă reuşeşti vei avea şi capital politic pentru alegeri - starea de alertă, restricţiile nu te ajută. Mai degrabă, interesul electoral al PNL, al Guvernului ar fi fost relaxarea totală. Aleg această soluţie care nu e populară, de pildă, de a nu deschide restaurantele. Îţi trebuie tărie să faci asta, în condiţiile în care toţi patronii îţi cer plângând asta.

Ce să facă PSD, ALDE şi partidul lui Ponta? Să dea jos Guvernul acum? Dacă această stare de alertă e respinsă, asta înseamnă o bilă foarte neagră, din punct de vedere electoral, la adresa Guvernului. Se comunică faptul că nu are sprijin parlamentar acest Guvern şi eventual poate fi dat jos, ceea ce nu este interesul PSD în acest moment. Să primească în braţe bolovanul economic care trebuie urnit în momentul de faţă?

Chiar înainte de alegeri văd că există o anumită convergenţă între partidele mari pentru sfârşitul lui septembrie, alegerile locale. Păi şi ce să facă? Înainte de alegeri să preia PSD guvernarea? Ar fi o prostie. Să lase PNL să-şi ducă crucea până în alegeri şi să încerce să speculeze PSD-ul această situaţie”. 

Pe aceeaşi temă: 

21 iunie, ultima zi de restricţii. Adio, distanţare socială şi măşti! Revine înghesuiala în restaurante

Pericol, relaxare! Problemele statelor care au ridicat restricţiile şi ce măsuri ar vrea Iohannis şi Orban să relaxeze din 15 iunie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite