CSM va da un aviz propunerii lui Victor Ponta pentru Parchetul General şi DNA până la 3 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerile lui Victor Ponta pentru şefia Parchetului General şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor primi un aviz până la 3 iunie, potrivit calendarului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat purtătorul de cuvânt al Instituţiei, Monica Prejmereanu.

Potrivit calendarului stabilit de CSM, până la 30 aprilie Consiliul va solicita documentele ce trebuie să însoţească candidaturile celor propuşi. Astfel, candidaţii vor fi nevoiţi să depună printre altele o declaraţie pe propria răspundere, un CV actualizat, dar şi 10 lucrări relevante.

Ulterior, până în 21 mai, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări asupra celor înscrişi în cursa pentru funcţiile de conducere. Timp de o săptămână, până la 28 mai vor fi analizate rezultatele dezbaterii publice, urmând ca pe 28, 29 şi 30 mai să aibă loc interviurile candidaţilor.

Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Daniel Morar nu o vrea pe Kovesi la DNA

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, consideră că Laura Codruţa Kovesi nu este o propunere potrivită pentru şefia DNA, întrucât aceasta nu are un „CV anticorupţie”. Totodată Morar şi-a exprimat convingerea că noul şef al procurorilor anticorupţie ar trebui să fie numit din rândurile instituţiei.

„Toată performanţa anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general, nimănui altcuiva. Şi atunci nu e normal să nu apreciezi acest lucru. (...) Una din cerinţele Comisiei Europene - că am acceptat un mecanism - a fost ca, cel care urmează să fie procuror şef al DNA, să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie, să aibă un CV în anticorupţie. Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României. Nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Prin urmare, eu nu spun că nu poate să ocupe această funcţie. Orice om care a împlinit zece ani vechime în Ministerul Public poate să ocupe această funcţie. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie la DNA şi pe cei care au făcut performanţă în combaterea crimei organizate la DIICOT, iar la Parchetul General pe cei care pot fi de oriunde”, a mai spus Daniel Morar 

Ştire în curs de reactualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite