CSM a respins a treia acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare faţă de Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, luni, una dintre acţiunile Inspecţiei Judiciare care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA era acuzată că ar fi inserat date confidenţiale într-un comunicat de presă. În cazul unei alte acţiuni disciplinare, în care este cercetat şi Marius Iacob, decizia a fost amânată pentru 18 septembrie.

Decizia de luni este cu drept de recurs in termen la completul de 5 judecatori de la Curtea Supremă.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 14 septembrie 2018, că a demarat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, care, în calitate de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a inserat într-un comunicat date confidenţiale dintr-o anchetă derulată de către procurorii din subordine. Ea este acuzată de ”nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”.

Comunicatul invocat de Inspecţia Judiciară, emis în 12 februarie 2018, se referea la înregistrările audio difuzate de Vlad Cosma şi conţinea discuţii între persoane din anturajul lui Mircea Cosma şi un ofiţer de poliţie şi un procuror de la DNA Ploieşti pe tema apariţiei la televiziune a unor discuţiii din timpul anchetelor.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al DNA, pentru ”nerespectarea (…) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”. 

”Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, anunţa IJ.

În luna martie a acestui an Laura Codruţa Kovesi a mai scăpat de două acţiuni disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară. Pe 25 martie, completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a respins recursul declarat de Inspecţia Judiciară, după ce Secţia pentru procurori din CSM a respins cererea IJ de a o sancţiona pe Laura Codruţa Kovesi. Motivul: şi-a trimis consilieră, care era judecător, să facă un control la două structuri teritoriale ale DNA.

În aceeaşi zi, un al doilea complet de 5 judecători de la Înalta Curte i-a dat câştig de cauza lui Kovesi şi a repins recursul declarat de Inspecţia Judiciară, după ce Secţia pentru procurori din CSM a respins cererea IJ de a o sancţiona pe fosta şefa DNA, în cazul neprezentării la audierile comisiei de anchetă din Parlament privitoare la alegerile din 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite