CSM a respins reîncadrarea în funcţia de procuror DNA a Marianei Alexandru, actual consilier al şefului DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis marţi că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru reîncadrarea în funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Marianei Alexandru. În prezent consilieră a şefului DIICOT, aceasta a cerut reîncadrarea în funcţie la patru ani de la pensionare.

Fostul procuror a lucrat în dosare precum "Zambaccian", dar şi în cauzele în care au fost vizaţi fostul senator Cătălin Voicu şi fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

În ceea ce priveşte dosarul "Gala Bute", Mariana Alexandru este cea care a infirmat soluţia iniţială dată în cauză, însă a plecat din DNA înainte de a fi luată o decizie privind anchetarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Tot Mariana Alexandru este cea care a lucrat şi în dosarul fostului judecător CSM Adrian Neacşu, acuzat în 2013 de DNA de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, în legătură cu drepturi financiare încasate în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, precum diurnă, cazare şi alte cheltuieli de deplasare. Concret, DNA îl acuza pe judecător că ar fi încasat drepturi, deşi nu ar fi fost prezent tot timpul la CSM.

În 2015, procurorul Alexandru a fost selectată de Uniunea Europeană ca expert anticorupţie pentru Republica Moldova.

Dosar la DNA, clasat în anul 2018

Fostul procuror DNA Mariana Alexandru, declara, în luna august a acestui an, că a aflat că DNA i-a întocmit un dosar de corupţie în urmă cu 4 ani, clasat însă recent, pe motiv că fapta nu există. 

„Confirm că (...) am intrat în posesia acestei soluţii. Am citit documentul şi sunt şocată de dimensiunea abuzului care s-a făcut. O dovadă evidentă este că acest dosar a fost ţinut timp de 4 ani, până în momentul în care, probabil în perspectiva controlului Inspecţiei Judiciare, a fost soluţionat. Salut iniţiativa Inspecţiei Judiciare de a efectua controlul pe dosarele cu magistraţi pentru că fără această acţiune dosarul meu ar fi fost în continuare ascuns, pentru a nu se află teribilul abuz al conducerii DNA. Dacă eu, un procuror-şef din DNA, cu peste 30 de ani vechime din care 9 chiar în DNA, am păţit aşa ceva, atunci sunt curioasă ce regăsim în celelalte 299 de dosare”, declara la acea dată procurorul Mariana Alexandru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite