CSM: Declaraţiile liderilor PNL cu privire la procurorii PICCJ au afectat independenţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM: Declaraţiile liderilor PNL cu privire la procurorii PICCJ au afectat independenţa justiţiei
CSM: Declaraţiile liderilor PNL cu privire la procurorii PICCJ au afectat independenţa justiţiei

Declaraţiile liderilor PNL privind o plângere făcută împotriva lui Victor Ponta şi clasată de procurorii Parchetului instanţei supreme sunt tendenţioase şi au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic, afectând independenţa justiţiei, potrivit unui comunicat al CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în şedinţa de marţi, că afirmaţiile publice ale lui Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi ale deputatului Radu Zlati referitoare la activitatea procurorului general şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) "sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Afirmaţiile celor doi membri ai PNL au fost făcute în contextul clasării plângerii penale formulate de Partidul Naţional Liberal – Filiala Cluj, împotriva premierului Victor Ponta, având ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu, presupusă a fi săvârşită prin nerespectarea dispoziţiilor legale în materia organizării alegerilor pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, afirmaţiile publice ale celor doi lideri ai PNL "în sensul că activitatea procurorilor din cadrul PÎCCJ este subordonată politic şi se circumscrie unor interese private, nerespectând legislaţia şi deciziile instanţelor de judecată, emanând soluţii nefondate, că procurorul general al PÎCCJ îşi exercită atribuţiile în mod discreţionar, favorizându-l pe prim ministrul României prin soluţiile dispuse de procurorii din subordinea sa, că numirea procurorului general al PÎCCJ s-ar fi realizat prin încălcarea procedurilor legale în vigoare, în sensul că un rol determinant l-ar fi avut prim ministrul României, că soluţia dispusă de procurorii din cadrul PÎCCJ în cauza anterior menţionată are un caracter politic, fiind de natură să afecteze independenţa judecătorilor care vor continua procedurile judiciare aferente şi că domnul Tiberiu Mihail Niţu, procuror general, este aservit politic premierului, sunt nefondate şi tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a procurorilor şi a judecătorilor, aducând atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi implicit a independenţei magistraţilor".

Inspectorii judiciari arată că, în ceea ce priveşte numirea în funcţia de procuror general a lui Tiberiu Niţu procedura s-a derulat cu respectarea Legi 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, şi nu se poate reţine vreo încălcare a dispoziţiilor legale de către Victor Ponta, care era la acel moment ministru interimar al Justiţiei, în numirea pentru funcţia de procuror general, ci doar îndeplinirea unei atribuţii ce-i revenea în acea calitate.

"Prin prisma funcţiilor domnului Mihai Seplecan, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi domnului Radu Zlati, deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", se arat într-un comunicat de presă trimis Mediafax de CSM.

Conform documentului citat, Plenul CSM a apreciat că declaraţiile celor doi membri ai PNL "au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare".

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, la solicitarea ministrului Justiţiei, pentru a fi făcute verificări privind posibila atingere adusă independenţei procurorilor şi a sistemului judiciar, după ce liderii PNL au făcut declaraţii privind o plângere făcută împotriva lui Victor Ponta şi clasată de procurorii Parchetului instanţei supreme

Ministrul Robert Cazanciuc spunea, pe 13 august, că, în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor.

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", mai spunea Cazanciuc.

El apreciază totodată că "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

Deputatul PNL Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

"Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit comunicatului remis, pe 12 august, Mediafax.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor".

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afrimând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susţine solicitarea copreşedintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, şi îi cere procurorului general Tiberiu Niţu "să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi".

"Mă alătur, de asemenea, colegului Mihai Seplecan în solicitarea acestuia ca domnul Procuror General să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi. Fără prea multă speranţă, de altfel; căci domnul procuror, preaplecat slujbaş, în ultimă instanţă, a prea-plecatului VV Ponta, se pare că nu cunoaşte termenul demisie de onoare. Dacă mă înşel, să o dovedească!", mai susţine liberalul.

Deputatul Zlati a mai subliniat că relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi procurorul general Tiberiu Niţu este cunoscută opiniei publice, afirmând că Tiberiu Niţu a fost "impus la conducerea unei instituţii esenţiale pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu".

PNL Cluj a cerut, pe 11 august, prin vocea copreşedintelui executiv Mihai Seplecan, demisia lui Tiberiu Niţu, după ce Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, deşi judecătorii au stabilit anterior că Guvernul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite