VIDEO Criză în Justiţie. Profesori şi studenţi ai Universităţii Bucureşti, protest în solidaritate cu magistraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Studenţii Universităţii Bucureşti protestează astăzi în semn de solidaritate cu protestul magistraţilor faţă de ceea ce ei numesc a fi „încercări de politizare a justiţiei”. Profesori şi studenti ai Facultăţii de Filosofie şi cei de la Facultatea de Litere au ieşit joi în stradă. „Trebuie să ne exercităm meseria de cetăţean”, a declarat Gabriel Liiceanu.

Rectorul Universitatii Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru, anunta ieri ca institutia este solidara cu protestele magistratilor, mentionand ca o conditie esentiala pentru democratie o reprezinta corecta functionare a statului de drept.

Un câine a fost luat de studenţii de la Litere din Bucureşti pentru a participa la protestul împotriva Ordonatei 7 în Bucureşti. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

"Credinţa în valorile civice liberale, în independenţa justiţiei faţă de puterea executivă şi politică, garanţiile constituţionale pentru ca magistraţii să poată acţiona fără nicio ingerinţă politică neprincipială, toate acestea sunt parte a etosului democratic, un pilon al unei societati libere şi a domniei legii într-un stat de drept. Corecta funcţionare a statului de drept este o condiţie esenţială pentru democraţie, pentru protecţia drepturilor cetăţenilor împotriva acţiunilor arbitrare ale politicului în justiţie, acţiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăţi, ataşamentul acesteia faţă de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate. Ne exprimăm, aşadar, solidaritatea faţă de iniţiativele magistraţilor şi ale specialiştilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 şi stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiţiei în România", a transmis Mircea Dumitru pe Facebook.

protest studenti litere impotriva oug 7. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Mai mulţi profesori şi studenţi din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-au manifestat solidaritatea cu protestul magistraţilor şi se asociază profesorilor din alte universităţi şi centre universitare. Într-un comunicat public, profesorii condamnă încercările repetate de subordonare a justiţiei.

Denumit "Nu Politizării Justiţiei!", comunicatul semnat de cadrele universitare de la SNSPA „condamnă cu putere încercările repetate de subordonare politică a justiţiei şi încălcările frecvente ale statului de drept şi ale drepturilor omului din ţara noastră”. 

Aceştia condamnă în mod direct înfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea amgistraţilro despre care susţin că „şi-a început activitatea cu o serie de acţiuni în interesul politicienilor de la Putere”.
 

Comunicatul integral al profesorilor de la SNSPA

Subsemnaţii, membri ai comunităţii universitare a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, ne manifestăm solidaritatea cu protestul magistraţilor şi ne asociem colegilor din alte universităţi şi centre universitare, condamnând cu putere încercările repetate de subordonare politică a justiţiei şi încălcările frecvente ale statului de drept şi ale drepturilor omului din ţara noastră.

În acest sens, considerăm că înfiinţarea unei Secţii speciale de anchetare a magistraţilor cu un statut autonom faţă de Parchetul General, care şi-a început activitatea cu o serie de acţiuni în interesul politicienilor de la Putere, reprezintă o clară ameninţare la adresa statului de drept şi democraţiei, aruncând o umbră de îndoială asupra valorilor europene asumate de România. 

Deşi nu considerăm că justiţia ar fi singura problemă a României sau că sistemul actual de justiţie ar funcţiona ireproşabil, protestăm faţă de tentativele evidente ale actualei Puteri de a obţine controlul politic asupra acestui sistem, care amintesc de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană.

În final, această solidarizare a noastră cu cauza magistraţilor a căror activitate este bruiată de ingerinţe politice se doreşte şi o invitaţie la reciprocitate, atunci când aceiaşi actori politici încalcă autonomia universitară.

Profesori şi studenţi de la Filosofie, protest în semn de solidaritate cu magistraţii

Şi mai mulţi profesori şi studenţi ai Facultăţii de Filosofie din Bucureşti vau anunţat un protest joi în semn de solidaritate cu magistraţii.

“În semn de solidaritate cu protestele magistraţilor din toată ţara împotriva abuzurilor la adresa justiţiei independente, dar şi cu colegii de la alte facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, un grup de profesori şi studenţi ai Facultăţii de Filosofie vor protesta joi, 7 martie, ora 12, în faţa Facultăţii”, au anunţat profesori ai instituţiei de învăţământ superior.

Studenţii de la litere, solidari cu magistraţii

Decanului Facultatii de Litere, Emil Ionescu a susţinut că scopul este de a arata solidaritatea cu magistratii care in aceste zile protesteaza fata de OUG 7.

„Dragi colegi,

Vrem sa ne aratam solidaritatea cu magistratii care in aceste zile protesteaza impotriva abuzurilor la adresa justitiei independente, promovate de OUG 7. In acest sens, ii chemam pe toti cei care au timp disponibil si gindesc ca noi sa ni se alature intr-un protest pasnic si nezgomotos, joi, 7 martie, ora 12,00, in fata intrarii Facultatii de Litere. Ne vom alinia in fata intrarii purtind pe brat o brasarda alba si vom ramine acolo timp de aproximativ o ora. Vom incerca sa tiparim si citeva lozinci.

E bine sa fim cit mai multi.

In numele grupului de initiativa”, era mesajul profesorului Emil Ionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite