Cristina Tarcea, critici la adresa judecătorilor CSM: Există o agendă dublă. Cauza acestor proteste trebuie căutată şi în cadrul CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crisitna Tarcea
Crisitna Tarcea

Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme, a susţinut în cadrul dezbaterilor din cadrul CSM cu privire la scrisoare anti-protest a mai mulţi preşedinţi de tribunale, că există o vină pentru aceste proteste şi în cadrul CSM care a acţionat uneori cu o dublă măsură, dând exemplu delegărilor sau protocoalelor cu SRI.

Preşedintele Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a subliniat că CSM pare a ignora existenţa problemelor din sistem în această dezbatere.

„În calitate de observator neutru, din ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi pun întrebări pe care trebui să ni le punem fiecare dintre noi: de ce există nemulţumire în sistem? Şi există nemulţumire în sistem. Uitaţi-vă la numărul de pensionări (...) Uitaţi-vă la toate atacurile din spaţiul public, insuficient sancţionate sau chiar nesancţionate. Trăim într-o lume a percepţiilor. Percepţiile nu cad ca ploaia din senin. Sunt generate de fapte şi manipulări”, a spus Cristina Tarcea, potrivit Mediafax.

Şefa instanţei supreme a întrebat retoric dacă nu şi Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situaţia din justiţie susţinând că pare a exista o agendă dublă prin deciziile luate în cadrul CSM.

„Oare nu noi creăm percepţia că există uneori dubla agendă, că există dublă măsură? Dau exemple care îmi vin în cap: delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori; protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate sau trec neobservate atunci când sunt încheiate de persoane pe care le promovăm sau le ţinem în funcţie, dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult timp înainte, de persoane care nu mai există. (...) Cauza trebuie să o căutăm la noi”, a mai spus Cristina Tarcea.

Deşi nu i-a nominalizat, Tarcea face trimitere la şeful Inspecţiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru - menţinut în funcţie, şi la Gheorghe Stan, fost adjunct al şefului IJ, promovat şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) . Netejoru şi Stan au semnat cu SRI un protocol de colaborare, când erau la şefia IJ.

„Sunt situaţii în care erau împrejurări evidente de încălcare a independenţei Justiţiei, dar oamenii nu s-au adresat CSM, pentru că nu au vrut să fie puşi în situaţia că aceste cereri să le fie respinse. Poate că au greşit, dar asta este percepţia. Noi trebuie să reparăm aceste percepţii greşite", a mai susţinut şefa Curţii Supreme, potrivit ziare.com.

Cristina Tarcea a explicat membrilor CSM de ce există nemulţumire în sistem, aducând o serie de acuzaţii la adresa activităţii CSM. „Haideţi să fim foarte atenţi şi foarte echilibraţi când acuzăm pe altul şi nu ne uităm la propriul nostru comportament. Există o lipsa de dialog. Trebuiau preşedinţii instanţelor, că nişte copii, să vină la mămică sau la tăticul, la CSM, să se plângă că copiii sunt obraznici? Aceste lucruri nu trebuiau rezolvate acolo? Oare nu noi avem o problema în a selecta liderii de instanţe, apropos de dublă măsură. Este percepţia de dublă msaura şi de percepţia de dublă agenda. Nu ne punem cu adevărat întrebări, nu ne punem reale întrebări. Ne ascundem sub masca comunicatelor, sub masca zâmbetelor. Invocăm ideea de unitate pe care toţi o călcăm în picioare cu prima ocazie”, a spus şefa Curţii Supreme. Declaraţia ei este o aluzie la declaraţia judecătoarei Gabriela Baltag, membru CSM, care a susţinut că afirma recent ca George Soros si Claude Juncker s-au intalnit cu judecatori pentru a provoca protestele din Justiţie. 

Discuţia din cadrul Secţiei pentru judecători a CSM vine după ce 30 de şefi de parchete şi 30 de şefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer membrilor să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor. Şefii de instanţe au spus, în scrisori, că dezaprobă anumite chestiuni privind protestele şi modalitatea unor magistraţi de a se exprima.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite