Controversele Colectiv. Kit-uri medicale pentru răniţi ajung târziu, sunt scumpe şi ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răniţii de la Colectiv au primit kit-uri medicale incomplete şi ineficiente FOTO Mediafax
Răniţii de la Colectiv au primit kit-uri medicale incomplete şi ineficiente FOTO Mediafax

La trei luni de la incendiu devastator din clubul Colectiv, care a curmat 63 de vieţi, controversele legate de modul în care răniţii au primit ajutoarele de la stat continuă. Kit-urile medicale pentru recuperarea răniţilor, pe lângă faptul că sunt nejustificat de scumpe, au fost trimise şi tardiv. O spun chiar cei cărora le sunt destinate.

Supravieţuitorii dezastrului trataţi în spitalele româneşti au constatat că pachetul estimat la 2.800 de lei de către Unifarm, compania care furnizează tratamentul, se poate achiziţiona din farmacii la mai puţin de jumătate din acest preţ. Mai mult, unii dintre răniţi au primit kit-ul medical abia în urmă cu două săptămâni, deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat măsura încă de la începutul lunii decembrie.

Compania care a cumpărat materialele sanitare a recunoscut că pachetele special gândite pentru răniţii din Colectiv au ajuns la aceştia cu mare întârziere şi incomplete. De acolo şi diferenţa de bani, susţin oficialii companiei.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi autorităţile, doar 70 din cele 400 de kit-uri comandate fiind distribuite până în prezent.

Compania Unifarm a dat apoi vina pe producători pentru pachetele incomplete. „Am luat ceea ce am găsit. Bineînţeles că importatorii nu stăteau pe stocuri cu produse de arsuri, dat fiind incidenţa destul de rară a acestora, n-au fost de găsit. Şi-atunci kiturile evaluate iniţial la 2800 de lei, ulterior au ajuns să coste 1250”, a spus Adrian Ionel, directorul general al Companiei Unifarm, citat de Digi24.ro.

Crucea Roşie a sistat plăţile către Unifarm

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR), care a asigurat fondurile pentru pachetele medicale a anunţat că a sistat orice plată către Unifarm, până la lămurirea situaţiei. „Crucea Roşie nu va onora nicio plată până nu va primi clarificările necesare legat de situaţia kit-urilor medicale de la instituţiile implicate“, precizează Crucea Roşie.

SNCRR aşteaptă clarificări şi în privinţa preţului real al echipamentelor. ”În ceea ce priveşte costul kit-ului medical, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost informată telefonic, la momentul demarării achiziţiei, că preţul estimat al unui kit este de aproximativ 2.800 de lei.  În acest sens SNCRR a solicitat Companiei Naţionale Unifarm să ne transmită un deviz financiar din care să reiasă valoarea uni kit, document pe care nu l-am primit până în prezent”, mai spun oficialii organizaţiei.

Crucea Roşie a mai arătat că a reacţionat imediat după ce răniţii s-au plâns că pachetele medicale sunt ineficiente: ”La primul semnal venit din partea victimelor Colectiv prin care ni s-a adus la cunoştinţă că acest kit este doar parţial util, am solicitat Ministerului Sănătăţii să personalizeze conţinutul kitului în funcţie de nevoile fiecărui pacient. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis acest mesaj către unităţile medicale implicate, la solicitarea Crucii Roşii Române, urmând ca în perioada următoare medicii curanţi să stabilească conţinutul kit-ului medical personalizat pentru fiecare pacient”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite