Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de demisia lui Daniel Morar din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar a fost numit de către Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională FOTO Adevărul
Daniel Morar a fost numit de către Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională FOTO Adevărul

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marţi, de demisia lui Daniel Morar din magistratură. Hotărârea va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie.

Daniel Morar, numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prin demisie.

Plenul CSM a luat act de demisia lui Daniel Morar, la şedinţa de marţi fiind prezenţi şi judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Cei doi judecători revocaţi din funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii prin două hotărâri din 26 februarie s-au întors în CSM după ce instanţele au dispus suspendarea actelor până la pronunţarea unor decizii definitive în cazul cererilor de anulare.

După redactarea hotărârii în cazul demisiei lui Daniel Morar, documentul va fi trimis preşedintelui, care urmează să emită decretul de eliberare din funcţie.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au fost numiţi la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în iunie.

Pe 25 martie, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.

Pe 5 aprilie, Morar anunţa că a decis să se retragă din funcţia de prim-adjunctul procurorului general al Ministerului Public. Morar spunea că atunci când preşedintele şi premierul îţi spun că este o problemă mare de constituţionalitate şi că, rămânând în fruntea Prachetului General împiedici numirile în Ministerul Public sau eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci.

În aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, cu unanimitate de voturi, încetarea detaşării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începând din 15 aprilie, la solicitarea acestuia.

Tot atunci s-a decis detaşarea lui Morar în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, până când acesta va prelua funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Daniel Morar declara, la sfârşitul lunii martie, că numirea lui ca judecător la Curtea Constituţională nu este tocmai ce şi-a dorit, dar preciza că oamenii mai fac şi schimbări radicale în viaţă.

„Probabil şi eu am făcut. Opt ani anticorupţie, alţi 14 ani urmărire penală şi judiciară ca procuror, acum facem o schimbare radicală”, spunea atunci Morar.

Întrebat la acea vreme cum comentează acuzaţiile că nu ar fi pregătit pentru mandatul de la Curtea Constituţională, Daniel Morar a răspuns că  „o să vedeţi că sunt pregătit”.

Pe 25 martie, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara că numirea de către preşedintele Traian Băsescu a lui Morar ca membru al Curţii „îndeplineşte condiţiile legale”, el adăugând că fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) „a dovedit că este pregătit profesional”.

Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că „mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică”.

Preşedintele Curţii Constituţionale a spus că şi procurorii sunt la fel de magistraţi ca şi judecătorii, adăugând din nou că în Constituţie nu se face o delimitare la condiţia pentru membrii Curţii privind experienţa în justiţie între judecători şi procurori.

Citiţi mai multe ştire pe aceeaşi temă:

Procurorul Daniel Morar vrea să demisioneze din magistratură. Plenul CSM va discuta în 4 iunie cererea de demisie a acestuia

Procurorul Daniel Morar, numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, vrea să demisioneze din magistratură. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia act în 4 iunie de cererea acestuia.

Daniel Morar, despre mandatul la Curtea Constituţională: „O să vedeţi că sunt pregătit!“

Daniel Morar, prim-adjunctul procurorului general al României, a fost întrebat joi, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă ia în calcul să îşi dea demisia din Parchetul General. Acesta a declarat că problema va fi rezolvată în 8 iunie, când începe mandatul lui la Curtea Constituţională, susţinând că este pregătit pentru acest nou mandat.

Daniel Morar a demisionat şi va deveni consilierul preşedintelui CSM. Gabriela Scutea preia interimatul Parchetului General

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a demisionat vineri dimineaţă din funcţie, după ce l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu de decizia sa. Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât vineri, cu unanimitate de voturi, la solicitarea lui Daniel Morar, încetarea detaşării sale în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, cu începere din 15 aprilie.

Daniel Morar, acuzat de abuzuri grave şi eşecuri profesionale de Asociaţia Magistraţilor din România

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cere preşedintelui Traian Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar la Curtea Constituţională, acuzându-l pe procuror de eşecuri profesionale şi abuzuri grave, precum şi de necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei.

Daniel Morar, despre Kovesi: „Nu mi se pare normal ca şef al DNA să fie cineva care nu a lucrat în DNA“

Procurorul general interimar, Daniel Morar, a declarat, într-o emisiune la RTV, că nu este de acord cu propunerea  Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, pentru că aceasta nu a făcut performanţă în anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite