Daniel Morar a demisionat şi va deveni consilierul preşedintelui CSM. Gabriela Scutea preia interimatul Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar a demisionat din fruntea Ministerului Public FOTO Adevărul
Daniel Morar a demisionat din fruntea Ministerului Public FOTO Adevărul

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a demisionat vineri dimineaţă din funcţie, după ce l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu de decizia sa. Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât vineri, cu unanimitate de voturi, la solicitarea lui Daniel Morar, încetarea detaşării sale în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, cu începere din 15 aprilie.

UPDATE 15.07 Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisia lui Daniel Morar din funcţia de prim-adjunct al Procurorului General. Astfel, detaşarea sa la Parchetul General va înceta pe 15 aprilie. 

Pentru următoarele şase luni, Morar va fi consilierul preşedintelui Consilului Superior al Magistraturii, Oana Schimdt Hăineală. 

Preşedintele CSM a fost cel care i-a făcut propunerea fostului prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 13.23 Premierul Victor Ponta a caracterizat demisia lui Daniel Morar drept un gest normal şi este dispus să colaboreze cu CSM pentru rezolvarea situaţiei de la Parchetul General, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

UPDATE 11:40 Adjunctul procurorului general, Gabriela Scutea, va prelua interimatul la şefia Parchetului General după anunţul demisiei lui Morar. 

Gabriela Scutea este adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A terminat facultatea de Drept la Sibiu în 1995, iar în noiembrie, la doar câteva luni de la absolvirea facultăţii a devenit procuror stagiar la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Braşov şi Rupea. 

În decembrie 1997 ajunge procuror la acelaşi Parchet. Un an mai târziu se mută la Braşov, unde lucrează ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria oraşului, iar în 1999 devine prim-procuror adjunct al Parchetului. 

Trei ani mai târziu, Gabriela Scutea ajunge prim-procuror adjunct delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. În 2004, devine procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, iar în 2005 devine procuror delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov. 

În februarie 2006, Gabriela Scutea avansează la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, funcţie pe care o păstrează numai şapte luni pentru că ulterior este numită adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Principalele declaraţii ale lui Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general

- În 2005 când am fost selectat de Monica Macovei pentru şefia DNA. Nu mi-am închipuit că situaţia este atât de complicată. Am realizat că trebuie o atitudine radicală pentru a putea opera schimbări în lupta anticorupţie
 

- Am acţionat după înalte standarde morale, după înalte standarde de exigenţă, şi asta le-am cerut şi colegilor mei. Am vrut să schimbăm atitudini, am vrut să schimbăm regulile, am vrut să arătăm societăţii româneşti că se poate face şi altceva. Am vrut să arătăm că orice persoană poate ajunge la închisoare şi trebuie să plătească dacă e coruptă.
 

- În februarie 2012, la expirarea celui de-al doilea mandat, am decis să rămân în fruntea DNA pentru un singur motiv: ca să protejez dosarele grele şi procurorii. La expirarea mandatului lui Kovesi, am acceptat să preiau interimatul la Parchetul General pentru că am vrut sa protejez dosarele aflate în lucru

- În această mare de incertitudine, a apărut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, mai puţin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din aceasta cursă, i-am transmis preşedintelui decizia mea. După numirea la CCR era evident că nu mai aveam nicio miză pentru această cursă.

- Am renunţat la această competiţie pentru că am vrut să îi dau lui Băsescu dreptul de a pune la justiţie oamenii cei mai buni, să aibă marjă de negociere cu ministrul Justiţiei pentru ca în fruntea DNA să fie cei mai buni oameni

- Nu am vrut să încalc dreptul primului ministru de a nominaliza pe cine vrea dânsul şi nici pe cel al preşedintelui de a numi pe cine vrea

- În această cheie trebuie înţeleasă declaraţia mea din această săptămână, în care mi-am susţinut părerea că în fruntea DNA trebuie să fie un procuror din DNA.

- Am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public. Ceea ce au făcut procurorii este un lucru extraordinar

- Nu am nici o îndoială cu privire la procedura de detaşare a mea în fruntea Ministerului Public. Însă în momentul în care preşedintele şi premierul îţi spun că e o mare problemă de constituţionalitate sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci

- Voi cere CSM să revoce detaşarea mea


Daniel Morar a devenit prim-adjunct la 3 octombrie anul trecut, când l-a delegat să ocupe această funcţie Laura Codruţa Kövesi, fostul procuror general. 

Delegarea a fost pentru şase luni, deci a expirat pe 3 aprilie. Guvernul susţine că delegarea pentru postul de prim-adjunct  poate fi dispusă, potrivit legii, doar de procurorul general. Or, înainte de 3 aprilie, Daniel Morar nu se putea delega pe sine însuşi, iar după această dată nu mai există nici măcar procuror general care să dispună delegarea. 

CSM a prevăzut situaţia şi, pe 25 martie, a emis o decizie prin care a dispus nu delegarea (pe care o putea dispune doar un procuror general), ci detaşarea lui Daniel Morar în funcţia de procuror general interimar, pentru şase luni, întrucât detaşarea magistraţilor poate fi făcută de către CSM. 

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională această detaşare. 

Executivul a emis un comunicat prin care îşi motivează opinia exprimată faţă de detaşarea lui Morar. Conform Guvernului, funcţia de prim-adjunct al Parchetului General poate fi ocupată doar prin numire (de către preşedintele României) sau prin delegare (dispusă de procurorul general). „Aşadar, Consiliul Superior al Magistraturii nu are nici competenţa de numire şi nici de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, concluzionează Executivul. 

Referitor la instituţia detaşării, pe care CSM o poate dispune, aceasta „presupune desfăşurarea unei activităţi de mai lungă durată (până la 6 ani) în cadrul instanţelor/parchetelor, altor autorităţi publice, pentru o mai bună desfăşurare a activităţii acestor instituţii, şi nu pentru a răspunde unei situaţii urgente şi excepţionale“, opinează Guvernul.


Citeşte toate articolele despre Daniel Morar

Bătaie între Guvern şi CSM pe scaunul lui Daniel Morar

Diferenţa dintre noţiunile juridice de „delegare“ şi „detaşare“ a stârnit o acerbă dispută între Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), miza fiind legalitatea ocupării, de către Daniel Morar, a poziţiei de prim-adjunct al procurorului general, ceea ce în fapt înseamnă procuror general interimar.

CSM: Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la 8 iunie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că Daniel Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşarea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, cu menţiunea că aceasta va înceta în 8 iunie, când va prelua mandatul de judecător la Curtea Constituţională.

Misterul alianţei Morar - Voiculescu

PSD a preluat, miercuri, Ministerul Justiţiei după o zi de dispute pentru şefia parchetelor care au implicat partidele politice şi CSM.

EDITORIAL Contra naturii: alianţa dintre Dan Voiculescu şi Daniel Morar

Îşi poate închipui cineva o alianţă între Daniel Morar şi Dan Voiculescu? Ei bine, această alianţă pare să se înfiripe în aceste zile. Cei doi au acelaşi scop, deşi din motive diferite.

Guvernul contestă mandatul lui Morar de prim-adjunct al procurorului general 

Consiliul Superior al Magistraturii nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului, arată Guvernul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite