Consiliul Superior al Magistraturii a respins contestaţia Oanei Schmidt privind decizia de retragere din funcţia de secretar de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marţi, contestaţia Oanei Schmidt Hăineală la decizia prin care s-a dispus retragerea ei din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea a fost retrasă de la conducerea Ministerului Justiţiei la cererea procurorului general Augustin Lazăr.

UPDATE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marţi, cu majoritate de voturi, cererea de anulare a hotărârii Secţiei pentru procurori prin care Oana Schmidt Hăineală a fost retrasă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro.

Avocatul a cerut anularea hotărârii din 3 februarie a Secţiei pentru procurori, pe motiv că atunci când a fost decisă încetarea detaşării Oanei Schmidt Hăineală la Ministerul Justiţiei, magistratului nu i-a fost respectat dreptul la apărare.

În replică, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a spus că a acţionat legal, iar hotărârea a fost luată de Secţia pentru procurori a CSM, după analizarea tuturor aspectelor semnalate.

Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală au fost retraşi de la conducerea Ministerului Justiţiei, la cererea procurorului general Augustin Lazăr, pentru a asigura derularea cercetărilor DNA care au ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă privind modificarea Codurilor Penale.

Oana Schmidt Hăineală i-a trimis pe 3 februarie premierului Grindeanu demisia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, pe care o ocupa din 16 ianuarie. 

Oana Hăineală susţine că hotărârea prin care a fost retrasă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei "este nelegală pentru că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat din oficiu, dar în baza unei cereri formulate de către o persoană lipsită de prerogativa de a solicita încetarea detaşării, arogându-şi, cu depăşirea cadrului legal, posibilitatea de a analiza oportunitatea luării acestei măsuri", potrivit Mediafax.

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a argumentat că „procurorii trebuie să stea la instituţia lor, acolo îşi desfăşoară bine activitatea, acolo se simt mai ocrotiţi şi sunt feriţi de a ajunge în mediile şi in influenţele altora. Trebuie să ne ocrotim magistraţii, ei sunt pregătiţi să muncească pentru Ministerul Public, nu pentru alte interese".

Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală sunt procurorii care ar fi lucrat la elaborarea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite