Concursul pentru şefia ANI se reia după ce niciunul dintre candidaţi nu a promovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Concursul pentru şefia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) va fi reluat, după ce niciunul dintre cei trei candidaţi, inclusiv actualul şef interimar, nu a promovat proba scrisă, iar contestaţiile făcute au fost respinse.

Vicepreşedintele ANI, Bogdan Stan, care conduce interimar instituţia, după demisia lui Horia Georgescu, şi ceilalţi doi candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI, Claudiu Platon şi Ionel Gârleşteanu, au fost respinşi, la sfârşitul lunii august, la proba scrisă, din cadrul concursului pentru şefia ANI.

Claudiu Platon şi Ionel Gârleşteanu au depus contestaţii, care le-au fost respinse, potrivit rezultatelor afişate pe site-ul Consiliului Naţional de Integritate (CNI).

Consiliul va relua procedura de selecţie pentru desemnarea unui preşedinte al ANI în următoarele zile, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ANI.

La concurs, candidaţii susţin o probă scrisă, din legislaţie, care este eliminatorie, iar apoi un interviu în care trebuie să prezinte planul de management pe termen scurt şi mediu privind organizarea şi funcţionarea ANI.

Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ionel-Ion Gârleşteanu şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al ANI, postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Conform CV-ului său, lucrează în cadrul ANI din 2007, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de consilier personal Cabinet Preşedinte, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedinte. Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, iar în anul 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.

Petre Claudiu Platon (38 de ani) este manager public în cadrul Ministerului Dezvoltării. A lucrat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Sălaj. Petre Claudiu Platon a absolvit, în 2000, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, iar în 2009 un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Academia Naţională de Informaţii.

Ion Ionel Gârleşteanu (67 de ani) a mai candidat la şefia ANI şi în anul 2012, concursul fiind câştigat atunci de Horia Georgescu. Gârleşteanu a absolvit, în 1972, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. Este lector la Universitatea din Craiova.
Preşedintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI şi numit în funcţie de către Senat.

Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate este de patru ani, iar funcţia este incompatibilă cu orice funcţie publică sau privată, cu excepţia celor din învăţământul superior.

Agenţia Naţională de Integritate a fost condusă de Horia Georgescu începând din aprilie 2012 şi până în luna martie a acestui an, acum fiind condusă interimar de vicepreşedintele Bogdan Stan.

În 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, după ce a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

În 4 mai, plenul Senatului a votat un proiect de hotărâre prin care Horia Georgescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANI, în urma demisiei şi după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite