Vremea în weekend. Locurile unde se fac grătare în minivacanţa de 1 Mai vor fi controlate de comisarii Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) vor controla, în weekendul de 1 Mai, locurile amenajate pentru picnic şi zonele de afluenţă publică unde se fac de obicei grătare, a anunţat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate riscă amenzi până la 2000 de lei, iar cei care fac focul în locuri nepermise, până la 5000 de lei.

Mai exact, de vineri până duminică, comisarii Gărzii de Mediu organizează echipe de control care vor patrula în zonele cu activităţi de picnic special amenajate, în zonele de afluenţă publică consacrate şi în zonele cu potenţial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale. 

Acţiunile se vor desfăşura în colaborare cu Poliţia Locală şi cu ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române.

"Câte două astfel de echipe mixte vor fi prezente în fiecare judeţ în parte şi vor patrula în zonele tradiţionale de grătare. După ce vacanţa trece, comisarii vor monitoriza felul în care autorităţile locale vor salubriza zonele în care a fost înregistrat aflux mare", a mai spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Conform Legii nr. 54/2013 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, cetăţenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte zonele de recreere, pot fi sancţionaţi cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 şi 5.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Spre exemplu, cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate, riscă o amendă între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetăţenii pot fi sancţionaţi cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Vremea în weekend

În minivacanţa de 1 Mai vom avea parte de vreme schimbătoare, sâmbătă fiind anunţate temperaturi scăzute în toată ţara. Cu toate acestea, reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au precizat că vineri şi duminică vremea va fi frumoasă, bună pentru ieşiri în aer liber.

Vremea în weekend la munte

În zona montană, vineri şi duminică vremea va fi în general frumoasă, însă sunt aşteptate unele înnorări după-amiaza când pe arii restrânse va ploua slab. Maximele vor fi în jur de 14-16 grade. 

Sâmbătă vremea va fi mai rece, fiind aşteptate precipitaţii pe arii extinse. Maximele vor urca până 11-13 grade pe Valea Prahovei.

Vremea în weekend la mare

Şi pe litoral vremea va fi schimbătoare, cu temperaturi mai ridicate vineri şi duminică, când sunt anunţate maxime de 18-19 grade. Pentru sâmbătă au fost anunţate averse seara şi în prima parte a nopţii. Maximele nu vor depăşi 18 grade. 

ANM a precizat că, în cele trei zile ale minivacanţei, apa mării va avea 11 grade.

Vremea în weekend în Bucureşti

Bucureştenii se vor putea bucura de o vreme frumoasă în acest weekend, cu maxime ce se vor situa în jurul valorii de 23 de grade. Cerul va fi variabil, doar sâmbătă seara fiind aşteptate averse şi descărcări electrice.

     

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite