COLECTIV. Câţi bani s-au strâns pentru victimele incendiului din octombrie 2015, prin Fundaţia Mereu Aproape
0Tragedia din Colectiv. Aproape 3,4 milioane de lei, 13.396 de euro şi 1,051 lire sterline s-au strâns pentru victimele incendiului din clubului Colectiv prin intermediul Fundaţiei Mereu Aproape. În prezent, un singur rănit mai este internat în Bucureşti, în timp ce alţi 17 se află în spitale din străinătate.
„Ajutoarele acordate până în acest moment de Fundaţia Mereu Aproape victimelor tragediei de la Colectiv sunt în valoare totală de 3,379,216.35 LEI, 13,394.75 EURO şi 1,051.41 GBP. Sumele reprezintă ajutoare acordate supravieţuitorilor care însumează 2,911,000 LEI, ajutoare pentru copiii rămaşi orfani în urma tragediei în valoare de 40,000 LEI, ajutoare de înmormântare pentru familiile persoanelor decedate în tragedie în sumă de 360,000 LEI, asigurarea cheltuielilor necesare transferului pacienţilor în străinătate în valoare de 68,216.35 LEI, 13,394.75 EURO şi 1,051.41 GBP”, potrivit unui comunicat emis de Fundaţie.
Aceştia mai precizează că persoanele care anu au fost internate, însă au fost rănite uşor în urma incendiului şi au avut nevoi medicale, au primit ajutor financiar direct în funcţie de nevoile acestora.
Suma încasată până acum provine din donaţiile făcute în conturile de euro, lei şi lire, precum şi din cele făcute prin Paypal, aşa cum se regăseşte pe site-ul Fundaţiei Mereu Aproape.
În prezent, 18 persoane se mai află internate în spitale după ce au fost rănite în urma incendiului de pe 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv. Una dintre acestea se află în stare critică la Spitalul Floreasca, în timp ce alte 17 se află în spitale din străinătate:
- Austria – 2 persoane internate, în stare stabilă
- Belgia – 7 persoane internate, în stare stabilă
- Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă
- Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetăţean german.
- Marea Britanie – 3 persoane internate, in stare stabilă
- Israel – 1 persoana internata, în stare stabila
Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.
Tragedia din Colectiv: 63 de persoane au murit
Un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.
Raportul de expertiză, gata la finalul lui ianuarie
La începutul lunii ianuarie, directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a anunţat că raportul de experitză privind incendiul din clubul Colectiv va fi finalizat la sfârşitul lunii, precizând că acesta trebuie să aibă „o rigurozitate ştiinţifică".
„Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus atunci Găman.
Expertiza, odată finalizată, urmează să fie înaintată Parchetului General, care a ordonat realizarea lucrării. Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroşani, George Găman a spus că „nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularităţile lui”. George Găman a refuzat să facă alte declaraţii sau comentarii legate de acest subiect.
Patronii clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă
În urma tragediei, Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General. În acest caz se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. De altfel, cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea au fost arestaţi preventiv pe 2 noiembrie.
Mincu şi Gancea au fost însă eliberaţi pe 21 decembrie, fiind cercetaţi în arest la domiciliu. Şi Anastasescu a făcut contestaţie la măsura prelungirii arestului preventiv, însă magistraţii au respins cererea acestuia.
Şi patronii firmei care a montat artificiile ucigaşe şi artificierul Viorel Zaharia sunt cercetaţi de procurori. Daniela Ioana Niţă (38 de ani), administrator şi asociat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists (GIFA), este acuzată de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Cristian Mihai Niţă (31 de ani), fratele Danielei Niţă, director şi acţionar al firmei de artificii, este cercetat tot pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Cristian Popescu Piedone, vizat de DNA
Şi procurorii fac cercetări într-un dosar disjuns din cel instrumentat de Parchetul General. În acest caz sunt vizaţi Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, de la acelaşi serviciu.
Iniţial, Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv. Ulterior, procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul său pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada 12 noiembrie 2014 — 30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).
Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.
În acelaşi timp, funcţionarele Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.
Doi căpitani ISU Bucureşti - Ilfov, trimişi în judecată
De altfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.
Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Procurorii DNA susţin că prin faptele celor doi, Colectiv Club ar fi realizat un folos necuvenit în sumă de 62.298 lei, reprezentând profitul net pe care societatea comercială menţionată l-a realizat în perioada ce interesează cauza.
Procurorii spun că prin aceste fapte, Antonina Radu şi George Petrică Matei ar fi adus atingere drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi au manifestat dispreţ faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă şi integritate fizică şi psihică aşa cum este reglementat în cuprinsul articolul 22 alin. 1 din Constituţia României.