România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

UPDATE Codul roşu de înundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară 

Codul roşu de inundaţii se menţine pe sectoare din râul Vedea şi afluentul său, Râul Câinelui, în judeţul Teleorman, până marţi, la ora 18.00, potrivit unei noi avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Avertizarea de cod roşu se menţine pe râul Vedea aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman) şi Râul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman). Avertizarea a fost instituită la nivel local şi va fi în continuare detaliată şi actualizată, funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, de către Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea.

UPDATE Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor.

„Din păcate, pompierii se confruntă mereu cu astfel de refuzuri. De regulă, oamenii refuză să plece din propriile case, dar în momentul în care văd că situaţia se agravează ne solicită din nou ajutorul. Ceea ce trebuie să reţină populaţia din zonele afectate este faptul că dacă li se propune evacuarea, este bine să accepte pentru că există şi riscul ca ulterior să nu mai ajungem cu uşurinţă la ei”, a explicat pentru adevarul.ro Raed Arafat.

UPDATE Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la Centrul de Comandă din MAI că regretă că în aceste situaţii s-a plătit cu vieţi omeneşti, dar ţine să felicite autorităţile pentru felul în care au intervenit.

„Îmi pare cumplit de rău că în fiecare an avem de plătit cu un tribut de vieţi omenşti, dar vreau să le mulţumesc turor celor care şi-au făcut datoria şi au intervenit în aceste situaţii”, a spus Victor Ponta.

De asemenea, premierul a spus că va merge mâine în judeţul Teleorman , arătând că a discutat cu vicepremieru Liviu Dragnea care l-a informat că în acea zonă este nevoie de construirea mai multor diguri.

„În Teleorman, unde a fost cel mai rău, este vicepremierul Dragnea, o să merg şi eu mâine acolo, pentru că rolul meu trebuie să fie doar atunci când este nevoie de alte instituţii decât cele ale dumneavoastră. În rest, sunt procedurile standard, eu nu vin să vă încurc, vin să vă mulţumesc doar, la final, dar acolo e nevoie de intervenţia de la Apele Române şi de sprijin financiar, pentru că este vorba de nişte diguri care înţeleg că au cedat. O să merg acolo să asigurăm toate resursele necesare şi intervenim imediat ce condiţiile meteorologice ne permit”, a mai precizat premierul.

Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate naţională a declarat că numărul de localităţi afectate de inundaţii s-a redus la 35 şi că în acest moment pentru 1500 de angajaţi intervin în localităţile aflate sub ape.

La rândul său Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat că numărul persoanelor evacuate s-a redus la 65.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a sosit astăzi în judeţul său natal, grav afectat de inundaţii în ultimele zile. Dragnea se află în satul Beiu, grav afectat de furia apelor.

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a urcat într-o barcă pneumatică şi inspectează barajele şi zonele afectate de inundaţii. Dragnea se află un satul Beiu, comuna Ştorobăneasa, unde un sfert din localitate este sub ape. Satul a fost afectat grav de inundaţii şi în anul 2005, însă nu s-au construit diguri în ultimii nouă ani.

UPDATE Sute de teleormăneni din opt localităţi ale judeţului şi-au petrecut Paştele sub teroarea apelor umflate ale rîurilor. În acest moment sunt 130 de case inundate, iar Codul Roşu a fost prelungit.

UPDATE 15:30: "Marea majoritate a râurilor sunt în scădere, exceptând cursurile inferioare alezonelor unde au fost probleme: Vedea, Valea Câinelui, Teleorman, Argeş, Neaşlov şi Ialomiţa. Foarte multe s-au restrâns, aceasta fiind şi tendinţa în următoarele zile. Încă nu va ploua în aceste zone în perioada care urmează.Vom vedea în funcţie şi de cantităţile de ploi care sunt prognozate care va fi situaţia din următoarele zile. Inundaţiile sunt frecvente primăvara, când se topeşte zăpada, nu sunt ceva ieşit din comun. În această perioadă, însă, au fost precipitaţii mai intense sub formă de averse pe fondul unui sol deja umplut", a declarat pentru adevarul.ro Otilia Baciu, hidrolog de serviciu.

UPDATE 14:40 - Vremea va fi frumoasă în următoarele două zile, în special în partea de sud a ţării unde au avut loc inundaţiile, potrivit ANM. "Vor fi două zile bune în sud, marţi va ploua în Banat şi va fi ceva instabilitate în nord-vestul şi centrul ţării. Temperaturile maxime de marţi vor fi de 25 de grade Celsius şi minimele de 12 grade, iar în Bucureşti vor fi maxime de 24 de grade şi minime de 9-10 grade. Miercuri, vremea va fi tot caldă cu maxime de 19-26 de grade şi minime de 7-14, iar în Bucureşti vor fi 24-25 grade Celsius şi minime de 12-13 grade. Abia în noaptea de miercuri spre joi apar ploile în sudul ţării, dar vom avea mai multe date destre asta, marţi", a declarat pentru adevarul.ro meteorologul Dinu Mărăşoiu de la ANM.

UPDATE Avertizarea de cod roşu de inundaţii rămâne valabilă în judeţul Teleroman şi a fost ridicată în Ialomiţa şi Prahova, după ce s-a redus semnificativ extinderea sectoarelor cu depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din jumătatea de sud a ţării, informează Administraţia "Apele Române".

Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române", este în vigoare avertizarea de cod roşu emisă la nivel local de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea, pentru sectorul râului Vedea, confluenţă cu râul Teleorman în aval până la Dunăre, în judeţul Teleorman.

Codul roşu a fost înlocuit cu unul portocaliu pe râurile Prahova, Teleajen şi Ialomiţa până la Coşereni. Totodată, rămân sub cod portocaliu râul Ialomiţa în zona S.H. Siliştea Snagovului şi pe sector aval S.H. Coşereni - S.H. Ciochina (judeţele Ilfov şi Ialomiţa), Teleorman (judeţele Olt şi Teleorman) şi râul Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

UPDATE  Bărbatul de 39 de ani, din localitatea Bucov, judeţul Prahova, dispărut de duminică după-amiază, a fost găsit mort de către militarii ISU la aproximativ 300 de metri de locul în care acesta a fost luat de ape. Bărbatul a fost căutat duminică după-amiază timp de câteva ore, însă pompierii au renunţat la căutări după lăsarea întunericului.

UPDATE Băiatului de 13 ani care a căzut în apele râului Burdea, un afluent al râului Teleorman, a fost găsit mort. Trupul acestuia a fost găsit la baza unui pod, la aproximativ 500 de metri de locul în care a dispărut.

UPDATE Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate naţională a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că în fiecare zi au fost mobilizaţi peste 5000 de pompieri şi 6000 de jandarmi pentru a interveni în judeţele afectate de inundaţii.

De asemenea, acesta a precizat că  248 de persoane au fost evacuate şi peste 1500 de animale au fost salvate din zonele calamitate. În cazul persoane evacuate, viceprim-ministru a arătat că aceste a se vor întoarce la locuinţe doar în momentul în care toate riscurile au dispărut.

Totodată, Gabriel Oprea a declarat că în acestă perioadă reprezentanţii MAI au intervenit în 2216 situaţi de urgenţă, 176 dintre ele reprezentând misiuni ca urmare a situaţiilor extreme, 101 incendii şi şase alunecări de teren. 

Mai mult, angajaţii MAI au efectuat 188 de misiuni de evacuare a apei, 14 misiuni de consolidare de diguri şi patru misiuni de transport a apei potabile.

De asemenea, Oprea a precizat că cele două persoane din Olt şi Prahova luate de ape au fost găsite decedate. Iar în cazul băiatului de 13 ani care ar fi căzut în apele râului Teleorman, căutările sunt continuate.

UPDATE Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate naţională va susţine luni începând cu ora 11.00 o declaraţie de presă având ca temă măsurile întreprinse de structurile M.A.I. în ultimele 48 de ore în domeniul ordinii publice şi al gestionării situaţiilor de urgenţă.

UPDATE Un băiat  de 13 ani a dispărut fără urmă, iar reprezentanţii de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă îl caută peste tot. Se bănuieşte că băiatul ar fi căzut în apele râului Teleorman.

Deocamdată copilul nu este de găsit, iar părinţii se gândesc la ce este mai rău. Băiatul nu a mai fost văzut de aseară, iar părinţii l-au căutat toată noaptea pe la rude şi prieteni. În această dimineaţă au cerut ajutor la 112.

UPDATE 9.33 Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) informează că, luni dimineaţă, se înregistrează un vârf maxim de viitură pe râul Vedea, la confluenţă cu râul Teleorman, viitură care se va menţine pe tot parcursul zilei, iar 14 comune din judeţul Teleroman sunt sub avertizare de cod roşu de inundaţii. Viitura s-a format pe râul Vedea în cursul nopţii şi, în prezent, se propagă în aval de Alexandria.

Echipele Apelor Române acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă (ISJU). Întrucât situaţia în zonă este foarte dificilă, ea necesită intervenţia forţelor armate (ISJU, Jandarmerie), în vederea consolidării liniilor de apărare construite, astfel încât populaţia să fie protejată.

ANAR recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetul local şi inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi să evite plimbarea pe malul apelor sau prin ape, precum şi orice alte activităţi care se desfăşoară în proximitatea apelor.


Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, satul Obârtu, din comuna Tătărăştii de Jos, a rămas izolat, duminică seară, după ce apele râului Teleorman s-au revărsat, 38 de persoane fiind izolate în această localitate. Judeţul Teleorman este sub avertizare cod roşu de inundaţii.

Alţi 35 de oameni sunt sinistraţi în satul Beuca, comuna Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită, iar de pe versanţi s-au scurs cantităţi mari de apă.

Un număr de 84 de persoane au fost evacuate din calea apelor în localităţile Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dobroteşti şi Siliştea Gumeşti.

Datele centralizate duminică seară de ISU Teleorman arată că în acest judeţ 11 comune au fost inundate, fiind vorba despre Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Dobroteşti, Balaci, Vîrtoape, Siliştea Gumeşti şi Storobăneasa. În aceste comune au fost inundate 104 case, 320 de curţi, 641 de anexe gospodăreşti şi o bază sportivă.

Peste jumătate dintre locuinţele inundate sunt situate în comuna Ciolăneşti.

Apele revărsate ale mai multor râuri au inundat, de asemenea, 1.306 hectare de teren arabil, 560 hectare de păşuni şi fâneţe şi 268 hectare de pădure. Viiturile au mai 37 de podeţe, peste 40 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometru de drumuri judeţene.

Pe drumul judeţean 506 B, în apropierea podului peste râul Vedea, s-a format un crater cu o lungime de un metru şi jumătate şi cu o lăţime de doi metri.

Autorităţile din Teleorman au intervenit cu mii de saci de pământ pentru supraînălţarea digurilor în zonele Vîrtoape, Roşiorii de Vede, Tătărăştii de Sus, Şoimu, Obârtu şi în alte zone pe malurile Teleorman şi Bratcov.

Cod roşu prelungit

Administraţia Naţională „Apele Române“ a prelungit până luni codul roşu pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi l-a instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în judeţul Teleorman.

Pompierii caută un bărbat luat de apele umflate ale unui pârâu din judeţul Prahova

Pompierii prahoveni au intervenit duminică seară, în zona pârâului Bucovel, din judeţul Prahova, pentru căutarea unui bărbat care a fost luat de apele umflate ale pârâului, autorităţile fiind alertate după ce fiul în vârstă de cinci ani al bărbatului, care se afla cu el, a anunţat un vecin despre incident.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, se afla pe marginea pârâului împreună cu fiul său, în vârstă de cinci ani, când se pare că a alunecat şi a fost luat de apă. Copilul a anunţat un vecin care, la rândul său, a anunţat autorităţile despre acest incident. 

image

Inundaţii în mai multe localităţi din ţară

Pericol de inundaţii în Bărăgan. Prahova, afluentul râului Ialomiţa, ameninţă să iasă din matcă

Pericol de inundaţii şi în judeţul Ialomiţa, în zona localităţii Adâncata. Apele râului Prahova, afluent al Ialomiţei, înregistrează debite crescute. Autortiăţile intervin în forţă pentru consolidarea digurilor.

FOTO VIDEO Loviţi de ape din toate părţile, dar cu credinţa în suflet. La Răscăieţi, oamenii au prin ape ca să ia Lumină

Chiar dacă au fost loviţi de ape în Sâmbăta Mare, sătenii din Răscăieţi, judeţul Dâmboviţa, nu au stat în case în noaptea de Înviere şi au ţinut cu orice chip să ia lumina sfântă de la biserică. Au mers căraţi pebraţe sau în spate, desculţi, cu căruţele sau cu cizme de cauciuc pentru a ajunge la biserica din sat, care era încojunrată de ape.

FOTO VIDEO Argeş: Apicultori rămaşi captivi într-un lan de grâu, unde apa măsura un metru şi jumătate

Doi apicultori au rămas captivi într-un tractor, în care se aflau zeci de stupi, din cauza ploilor abundente. Debitul apei a crescut fulgerător, măsurând aproximativ 1,5 metri. Dintr-un lan de grâu, acolo unde au staţionat oamenii, s-au trezit  într-o mare de apă. Disperaţi, au sunat la 112 şi pompierii le-au sărit în ajutor.

Argeş: Sute de gospodării inundate în comunele Stolnici, Hârseşti şi Bârla

Zeci de gospodării şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă în cinci localităţi din judeţul Argeş, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din curţile oamenilor. În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, zeci de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Argeş, dar şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, pompierii intervin, sâmbătă seară, pentru evacuarea apei care a intrat în curţi din localităţile Bârla, Căteasca, Stolnici, Costeşti şi Budeasa.

Aproape 200 de gospodării din Teleorman au fost afectate de ape

Un număr de 195 de gospodării şi peste 560 de hectare de teren arabil, păşuni, fâneţe şi pădure au fost inundate în judeţul Teleorman, după ce apele mai multor râuri au ieşit din matcă, zeci de persoane fiind salvate de ofiţerii ISU care acţionează cu bărci pneunatice. Inundaţii s-au produs, sâmbătă, în 12 ,localităţi din judeţul Teleorman, după ce apele râurilor Teleorman, Câinelui, Burdea şi Tecuci s-au revărsat în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus,Tătărăştii de Jos, Udupu, Necşeşti, Gărdeşti, Belciug, Ciolăneştii din Deal, Ciolăneştii din Vale, Beuca, Însurăţei,Satul Nou şi Dideşti.

VIDEO 170 de oameni blocaţi în case, după ce două râuri au ieşit din matcă la Răscăieţi, jud. Dâmboviţa

170 de sinistraţi aşteaptă ajutorul autorităţilor, după ce două râuri au ieşit din matcă la Răscăieţi, jud. Dâmboviţa. Oamenii nu pot ieşi din case din cauza apei care s-a revărsat în peste 80 de gospodării. Potrivit primarului Iulian Buibăr, în Răscăieţi a plouat în continuu, mai multe zile la rând. De asemenea, toate fântânile au fost colmatate, apa nefiind potabilă.

Inundaţii în 22 de localităţi din Vâlcea

 Mai multe localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de inundaţiile produse din cauza ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în urma precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a apei venite de pe versanţi un număr de 16 oraşe şi comune din acest judeţ au fost afectate de inundaţii.

România a finalizat hărţile de hazard şi de inundaţii. Un sfert din localităţile ţării riscă să fie luate de ape

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a finalizat hărţile de hazard şi risc de inundaţii, România îndeplinindu-şi astfel o obligaţie ca stat membru al Uniunii Europene. Hărţile întocmite permit localnicilor să fie avertizaţi şi evacuaţi la timp. Hidrologii au studiat toate cele 11 bazine hidrografice din România, au scanat peste 30.000 kilometri de cursuri de apă şi au identificat punctele periculoase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite