CEDO a respins cererea Guvernului Dăncilă de amânare cu două luni a plângerii depuse de Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi/ FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019
Laura Codruţa Kovesi/ FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea guvernului de amânare cu două luni a judecării plângerii depuse de Laura Codruţa Kovesi cu privire la decizia de revocare din funcţia de şefă a DNA.

CEDO a respins miercuri cererea Executivului de la Bucureşti de prelungire a termenului în cazul plângerii formulate de fosta şefă DNA, scrie G4media.

Luni, 6 mai, a expirat termenul stabilit de Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca părţile din procesul Kovesi vs. România să răspundă la cele patru întrebări preliminare. Guvernul României a solicitat o amânare de 8 săptămâni în acest caz, după cum a declarat secretarul de stat Viorel Mocanu, agentul guvernamental al României la CEDO.

"A fost solicitată o amânare de 8 săptămâni pentru faptul că nu au fost obţinute toate documentele pe baza cărora Guvernul să îşi fundamenteze concluziile de respingere a cererii pe fond, cât şi pe admisibilitate", a declarat Viorel Mocanu, pentru stiripesurse.

În replică, Laura Codruţa Kovesi arată că solicitarea Guvernului României este aberantă. „”CEDO a informat ambele părţi, procedura de judecată e una de urgenţă. E aberant să ceri un termen de 2 luni în condiţiile în care e o procedură de urgenţă, cred că e doar o încercare de amânare a procesului din partea guvernului”, a declarat meircuri fosta şefă a DNA.

Ce reclamă Kovesi

Laura Codruţa Kovesi susţine în plângerea adresată CEDO că procedura de revocare a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu a fost citată în faţă Curţii Constituţionale şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de intervenientă pentru a exprimă un punct de vedere în apărarea sa.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA că urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională", declara Kovesi.

Potrivit procedurii instanţei europene, părţile au termen până pe 19 martie, pentru a ajunge la o soluţionare pe cale amiabilă a litigiului. În cazul în care doreşte înţelegerea, Executivul trebuie să comunice în acest termen care este propunerea concretă pentru fosta şefă DNA. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie amiabilă, Guvernul de la Bucureşti are la dispoziţie 6 săptămâni să trimită la CEDO propria apărare. 

În ceea ce priveşte scopul acestei plângeri, fosta şefă a DNA a susţinut că principalul motiv este stoparea unor astfel de proceduri de revocare a procurorilor şefi din parchetul general. „Nu am solicitat niciun fel de despăgubiri, ci doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite