Ce şi-a luat consilierul lui Chiliman dintr-o şpagă de 100.000 de euro: Un Audi Q7, un televizor, mobilier şi vacanţe. Concluzia: „Nu merită!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanoil Bocean a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare
Emanoil Bocean a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

Coordonatorul Poliţiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, fost consilier al fostului primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a recunoscut în faţa judecătorilor acuzaţiile de trafic e influenţă aduse de procurorii DNA. El a dat o declaraţie explicită în care a povestit cum primea şpaga, dar şi cum a cheltuit-o. Condamnarea finală: 6 ani de închisoare cu executare.

Emanoil Bocean a fost condamnat definitiv, pe 20 ianuarie 2017, de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare. Magistraţii au respins apelul fostului coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1 împotriva unei sentinţe similare dată de magistraţii Tribunalul Bucureşti. În acest moment el este încarcerat în penitenciar. 

Curtea de Apel Bucureşti a dispus confiscarea de la Bocean a sumei de 2.256.000 lei obţinută de acesta, urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

Emanoil Bocean a fost găsit vinovat că a primit şpagă, de la mai mulţi oameni de afaceri, suma de 2.256.000 lei pentru a-i ajuta să obţină contracte de lucrări publice de la Primăria Sectorului 1 şi Poliţia Locală a Sectorului 1. 

Contractele respective aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sector 1 Bucureşti, demolarea garajelor amplasate ilegal, lucrări de îndepărtare graffiti, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal, livrarea de produse de curăţenie.

Emanoil Bocean: Şpaga nu a meritat

Potrivit sentinţei Curţii de Ape Bucureşti, Emanoil Bocean a spus că el efectiv ar fi primit doar 100.000 de euro. „La interpelarea Curţii, arată că acei bani au fost folosiţi la înlocuirea autoturismului personal Skoda cu un autoturism Audi Q7, precizând că familia sa este compusă din soţie şi un copil minor, de asemenea, arată că şi-a luat un televizor, a schimbat mobilierul din casă, a mers în vacanţă. Precizează că, în momentul în care a comis infracţiunile era absolvent de drept şi cunoştea prevederile legale, precizând că săvârşirea faptelor nu a meritat”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii au arătat că maximul pedepsei pe care-l riscă Emanoil Bocean este de 7 ani şi 8 luni, dar că merită doar 6 ani punând în balanţă circumstanţele reale şi personale - a recunoscut acuzaţiile, are familie, şi studii superioare etc.

„Curtea arată că starea de pericol creată, natura faptelor, gravitatea faptelor determinate de calitatea în care inculpatul a acţionat şi consecinţele produse, valoarea semnificativă a obiectului infracţiunii de corupţie sunt elemente care impun concluzia că, este de neconceput, ca o persoană ce deţine o funcţie publică, doar pentru bunăstarea personală, să întreţină astfel de relaţii cu societăţile şi cu reprezentanţii societăţilor comerciale contractante”, arată judecătorii.

„Este adevărat că inculpatul a recunoscut faptele, astfel cum acestea au fost descrise în rechizitoriu, inclusiv cuantumul prejudiciului reţinut de acuzare, însă Curtea apreciază această recunoaştere ca fiind una formală, doar pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, având în vedere răspunsurile date de inculpat chiar în faţa instanţei de control judiciar”, arată magistraţii.

Declaraţia martorului ameninţat

Ancheta în cazul lui Bocean a demarat după ce unul dintre martorii ameninţaţi, care au dat declaraţii în dosarul de corupţie în care era cercetat fostul deputat Vlad Moisescu, fost lider al PNL Sector 1, l-a pomenit în mărturia sa. Martorul ameninţat a primit un nume de cod şi o identitatea ascunsă, „Ioniţă Gabriel”. El a spus că Bocean era una dintre persoanele esenţiale în angrenajul creat de Vlad Moisescu, la nivelul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, fiind unul dintre angajaţii de încredere, care foloseşte resursele instituţiei pe care o coordonează, pentru a asigura „Grupării Moisescu” servicii de monitorizare şi filaj la solicitarea acestuia.

La percheziţia efectuată la locuinţa lui Bocean, din 31 mai 2016, procurorii DNA au găsit rapoarte de filaj (depuse la dosarul cauzei), „fapt ce denotă gradul de pericol social al inculpatului, care a folosit resursele instituţiei publice pe care o coordona, în interes personal”.  

„Recunosc în totalitate infracţiunea de trafic de influenţă”

Împotriva lui Bocean au dat declaraţii şi mai mulţi afacerişti care i-au dat şpagă pentru a primi contracte publice. 

Pus în faţa probelor, Bocean a recunoscut tot. „Recunosc în totalitate infracţiunea de trafic de influenţă pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cauză.Astfel, în calitatea mea de consilier al primarului Sectorului 1 Bucureşti pe linia de ordine publică, în perioada anilor 2009 – 2014, în mod repetat, am colaborat cu administratorii societăţilor comerciale pe care le-am impus la Biroul Licitaţii din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti şi i-am avantajat în atribuirea contractelor având ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar pe raza Sectorului 1, prestare servicii curăţenie în clădirile Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, achiziţionare produse curăţenie, demolare construcţii ilegale pe teritoriul Sectorului 1 Bucureşti, îndepărtare graffiti”, a declarat Bocean.

Astfel, Bocean a spus că a favorizat mai multe firme, iar şpaga îi era adusă „atât în sediul Poliţiei Locale Sector 1 unde îmi aveam biroul, cât şi în diverse locuri publice pe care le fixam împreună telefonic”. El a dat detalii explicite despre afacerişti de top, implicaţi în acet caz, şi cine erau intermediarii lor. „Persoanele menţionate îmi aduceau sume cuprinse între 3.000 lei  – 9.000 lei la o frecvenţă de două săptămâni în perioada menţionată. I-am condus personal pe susnumiţii la şefa Biroului de Licitaţii din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 Bucureşti după ce, în prealabil, aceştia pregăteau ofertele împreună cu mine pentru a le fi atribuite respectivele contracte”, a povestit Bocean.

„Regret comiterea infracţiunii care mi s-a reţinut în sarcină”

Fostul consilier ar fi cerut bani, sub forma unor comisioane, şi pentru derularea în bune condiţii a contractelor publice. „Respectivele sume îmi erau achitate cash de aceste persoane în modalitatea pe care am detaliat-o anterior”, a spus fostul consilier.

„Într-adevăr, am primit în perioada anilor 2009 – 2014, în modalitatea arătată, de la administratorii societăţilor pe care le-am favorizat pentru obţinerea contractelor din bani publici, suma de 510.000 euro, aşa cum s-a reţinut în acuzaţiile formulate. Mai precizez că o parte din contractele la care am făcut referire au fost prestate, însă obiectul altor contracte şi mă refer la cele privind îndepărtare graffitti de pe suprafeţele Sectorului 1 Bucureşti, demolare garaje nu a fost prestat niciodată. Regret comiterea infracţiunii care mi s-a reţinut în sarcină în prezenta cauză.”

Acuzaţii grave aduse de procurori

Procurorii DNA au cerut ca Bocean să fie judecat în stare de arest, şi să fie condamnat sever.

„Inculpatul, deşi însărcinat cu coordonarea Poliţiei Locale a Sectorului 1 Bucureşti, instituţie subordonată primăriei, având ca atribuţii, printre altele, urmărirea modului în care s-au îndeplinit prevederile Hotărârilor Consiliului Local, dispoziţiile Primarului Sectorului 1 Bucureşti şi respectarea prevederilor reglementate prin procedurile operaţionale specifice activităţii pe care o desfăşoară Poliţia Locală, aşa cum rezultă din fişa postului, acţiona în detrimentul atribuţiilor pe care le avea, în sensul favorizării unor agenţi economici, pentru câştigarea licitaţiilor şi achiziţiilor publice, obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub forma unor “comisioane”, în cuantum de peste 500.000 euro, într-o perioadă de aproximativ 5 ani”, au susţinut tot timpul procurorii DNA.

DNA: „A subordonat intereselor personale folosirea banilor din fondurile publice”

Practic, au arătat anchetatorii, cea mai mare parte a lucrărilor care faceau obiectul contractelor obţinute prin proceduri de licitaţie şi achiziţii publice trucate nu au fost prestate niciodată, fapt recunoscut chiar de adminitratorii firmelor care au beneficiat de aceste contracte, acestea fiind consemnate numai scriptic, banii fiind plătiţi din fondurile alocate de primărie, Poliţiei Locale a Sectorului 1, Bocean afirmând că instituţia publică „are bani de cheltuit”.

„Inculpatul a subordonat intereselor personale folosirea banilor din fondurile publice, folosindu-şi influenţa conferită de funcţia detinută pentru a favoriza diverse firme, pe ai caror repezentanţi i-a constrâns să-i remita foloase necuvenite, sub forma unor sume de bani, pentru menţinerea contractelor, pe o perioadă de mai mulţi ani, deşi serviciile de care ar fi trebuit să beneficieze cetăţenii  - demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafeţele multiple apartinând sectorului 1, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, livrarea de produse de curăţenie, nu s-au prestat niciodată, împrejurare rezultată şi din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză”, arată procurorii DNA.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite