Ce se ascunde în spatele revoltelor din închisori?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, doamna Raluca Prună, şi-a dovedit încă o dată slabele-i capacităţi de comunicator în clipa în care a avansat ideea amnistiei ca posibilă modalitate de soluţionare a problemelor grave din închisorile româneşti.

Nu încape îndoială că aceste probleme sunt reale, conţin nenumărate aspecte de ordin legal şi umanitar rămase de ani buni nesoluţionate, iar România, prin statutul său de ţară europeană, reconfirmată prin apartenenţa ei la UE, are obligaţia de a le găsi rezolvări cât mai eficiente. În conformitate cu angajamentele şi convenţiile internaţionale la care este parte. Cu atât mai mult cu cât CEDO a pronunţat deja o condamnare usturătoare de pe urma căreia Statul român este bun de plată.

Rezolvarea acestei situaţii care, pe alocuri, a dobândit aspecte dramatice se cuvine a se face în mod practic şi eficient, prin respectarea drepturilor omului. Şi nu prin vorbe profund necugetate, aşa cum au fost cele rostite de aceeaşi doamnă Prună în clipa în care iar a luat-o gura pe dinainte declarând că ameliorarea condiţiilor din penitenciare ar fi posibilă, de pildă, prin amputarea bugetelor, oricum firave şi neconforme unor ferme prevederi legale, alocate domeniilor vitale ale Sănătăţii şi Educaţiei. Prevederi, altminteri, ignorate de toate guvernele de până acum din felurite motive.

Când îi ieşeau pe gură enormităţile în cascadă, doar în parte mai sus enumerate, doamna ministru Prună nu-şi imagina că se joacă cu focul - iar focuri, iată, au izbucnit la propriu - ori cu o insidioasă cutie a Pandorei. Ştirile de ieri vorbind despre proteste de felurite dimensiuni şi forme în 20 de penitenciare de pe teritoriul României. De aceste înlănţuiri de fapte au profitat cu ostentaţie două pretinse televiziuni de ştiri vădit interesate - e vorba despre Antena 3 şi despre Realitatea TV -  ai căror patroni, chiar şi mascaţi, aşa cum e cazul lui Dan Voiculescu, ori acţionari , cum e situaţia lui Maricel Păcuraru, sunt în cel mai direct şi personal chip doritori de amnistii. Motiv pentru care respectivii ori aghiotanţii lor au emis rapid ordine de zi pe unitate. Puse în aplicare cu mentalităţi de slugă credincioasă şi într-un mod ce ar fi trebuit deja să determine intervenţii ferme cel puţin din partea CNA de falşi jurnalişti de genul unui Mihai Gâdea, Rareş Bogdan sau Octavian Hoandră.

Numiţii Gâdea, Bogdan, Hoandră sunt indivizi care, uzând în chip abuziv de statutul de ziarist şi de dreptul la liberă exprimare, au devenit în cel mai josnic chip sponsorii morali ai escaladării protestelor, revoltelor ori insurecţiilor de tip sud-american din închisori. Punându-şi masca de vajnici apărători ai drepturilor omului, amestecate într-un sos cu accente naţionalist- religioase, sus-numiţii, ca şi alţi inşi din preajma ori din subordinea lor (Bogdan Chirieac, Sorin Roşca-Stănescu), de aceeaşi putredă condiţie morală şi profesională, au declanşat o străvezie cruciadă. Al cărei rost ar fi, vezi Doamne!, acela de a mai atenua din suferinţele nedrepte ale celor ce au greşit şi cărora acum li se refuză dreptul la subzistenţă, fiind condamnaţi la exterminări în masă. Pentru succesul acestei operaţiuni masive de intoxicare a opiniei publice s-au cheltuit până acum timp de emisie şi mulţi bani căc i- se ştie - o transmisie live de pe litoral centrată pe un asemenea subiect reprezintă un lux pe care, iată! şi l-a îngăduit săptămâna trecută insolventa televiziune al cărei guru oficial este dl. Cozmin Guşă.

Obiectivului primar al forţării amnistiei i s-a adăugat între timp acela al obţinerii cu orice preţ a demisiei sau a demiterii doamnei ministru Prună. Care, dincolo de gafele de comunicare în avalanşă, în sine de neadmis, are incontestabilul merit de a fi pus stavilă, măcar pentru o vreme, pernicioasei epidemii a falşilor savanţi din închisori. O situaţie pe care doamna ministru plănuieşte să o reglementeze şi pe termen lung printr-un act normativ drastic, defel pe placul celor care sperau să obţină şi pe mai departe consistente reduceri de pedeapsă. Uzând pentru aceasta de fals şi impostură intelectuală.

De câteva zile ofensivei mediatice susţinute de cele două posturi de televiziune menţionate mai sus i s-a asociat România TV. Care a intrat pe front cu obiective evident nu doar maximizate, ci şi puternic tincturate politic.

Reflectând în chip manipulator şi stimulând în mod iresponsabil dezordinile din închisori, multe dintre ele manipulate chiar politic, evidenţiind apăsat şi tendenţios incapacitatea autorităţilor de a le pune capăt, postul controlat de Sebastian Ghiţă, subordonat intereselor politice ale PSD şi poftelor lui Liviu Dragnea, speră ca situaţia să ajungă atât de critică încât să determine demisia întregului guvern. Se are, pesemne, în vedere - iar miercuri seara dl. Mirel Palada nu a făcut nici un secret din asta - o repetare a scenariului de după drama de la clubul Colectiv. Sociologul de casă al PSD, fără procese de conştiinţă trecut din serviciul lui Victor Ponta în cel al condamnatului penal Liviu Dragnea, a mers până într-acolo încât s-a jucat în menţionata emisiune de-a alcătuitorul de distribuţii.

În viziunea acestuia, doamna Raluca Prună ar urma să fie corespondenta fostului primar Cristian Popescu-Piedone, premierul Cioloş un alter-ego al generalului Gabriel Oprea, iar preşedintelui Klaus Iohannis dl. Palada i-a rezervat rolul lui Victor Ponta.

Jocul cu vorbele al d-lui Palada, în mod suspect trecut neobservat, depăşeşte cadrele informale ale unui talk-show. În el putând fi găsite premisele ideologice ale unei operaţiuni primejdioase, lesne comparabile cu mineriadele, dacă nu cumva chiar cu tentativele de lovitură de stat.

Să fie oare PSD atât de ticălos încât să îşi dorească revenirea la putere chiar şi cu preţul aruncării ţării în haos?   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite