Ce găsesc procurorii acasă la medicii acuzaţi de şpagă: sume uriaşe de bani, aur şi tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani descoperiţi în 2015 la percheziţiile procurorilor în cazul anchetei de la Serviciul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor
Bani descoperiţi în 2015 la percheziţiile procurorilor în cazul anchetei de la Serviciul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor

Procurorii găsesc la percheziţiile imobilelor celor cercetaţi lucruri inedite. Aşa a fost şi săptămâna trecută, în cazul medicul primar ORL Gabriel Adrian Ilie, locotenent colonelul în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „ Dr.Carol Davila” din Bucureşti. Acesta este cercetat pentru că ar fi luat mită 1.000 de euro de la două persoane pentru operaţii de înfrumuseţare a nasului.

La sfârşitul lunii iunie, atunci când procurorii au demarat ancheta, în casa lui Ilie din Popeşti Leordeni (Ilfov) au descoperit la percheziţii sumele de 33.260 de euro şi 44.000 de lei, precum şi alte sume de bani în alte valute. În total aproximativ 45.000 de euro. Procurorii anticorupţie au suspiciuni că aceşti bani ar fi provenit tot din mită.

Detaliile apar în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti care au decis ca medicul să fie cercetat în stare de arest la domiciliu. Avocaţii lui Ilie au arătat că aceşti bani sunt câştigaţi liciţi, medicul are un salariu lunar de 5-6.000 de lei, iar soţia acestuia, tot medic, lucrează la o clinică privată de unde încasează lunar alţi 3-4.000 de euro. „Cei 33.000 de euro nu reprezintă o sumă care să denote o activitate infracţională. Este o sumă care în ani de activitate, o poate economisi orice familie”, au explicat avocaţii.

Milioanele din valize

Nu este singurul caz în care procurorii descoperă bani în cazul unor medici. Cel mai impresionant caz este de anul trecut, atunci când procurorii din Oradea au percheziţionat vilele a cinci medici angajaţi la Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, cercetaţi pentru luare de mită. În maşini, sub saltele, în valize şi geamantane au descoperit 1.402.081 de lei, 190.880 de euro, 125.386 de dolari, 10.640 de franci elveţieni şi 89.000 de forinţi.  Medicii deţineau  fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.

În 2014, procurorii din Parchetul General au făcut o descoperire similară la percheziţiile făcute la medicul Sebastian Telbis, medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin. Era vorba de 107.915 de euro, 480 lire sterline, 4.120 de dolari şi 52.644 de lei, dar şi două carnete cec, emise de o bancă austriacă, având solduri de 137.178 de euro, respectiv 41.041 de euro. Telbis deţinea aproximativ 8 apartemnte şi case, pe numele său sau al fiice sale care era studentă.

Investiţii în artă şi aur

Procurorii din Parchetul General nu au descoperit doar bani, ci şi alte bunuri de valoare. În cazul şefei Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Arad, Delia Podea, acuzată că făcea teste ilegale, aceasta a investit în artă banii astfel obţinuţi, având o colecţie impresionantă de tablouri. Procurorii din parchetul general au găsit în vila acesteia din Arad 23 de tablouri, care sunt evaluate la aproximativ 90.000 de euro.

Într-un alt caz în care sunt cercetaţi mai mulţi medici, care lucrau ca profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, procurorii au descoperit la percheziţii peste 500 de bijuterii şi aur şi aproximativ 25.000 de euro. Investiţiile în aur erau preferate şi de Dana Maria Vodislav, medic oftalmolog, cercetată că emitea contra-cost fişe medicale necesare la emiterea permisului de conducere. Acasă la aceasta –s-au găsit 90 de obiecte de aur şi argint, bijuterii dar şi mai mulţi „cocoşei” din aur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite