Ce amenzi riscă românii care pleacă din ţară pentru mai mult de 6 luni şi nu anunţă Fiscul DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de o jumătate de an şi nu anunţă organele fiscale prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală riscă să fie amendate.

Recent, Guvernul a reglementat prin prdonanţă de urgenţă amenzile ce vor fi aplicate, de la 1 ianuarie, celor care nu anunţă din timp organele fiscale asupra intenţiei de a părăsi ţara pentru o perioadă mai mare de 6 luni. Potrivit acesteia, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv este, din prima zi a anului curent, între 50 şi 100 de lei.

Obligaţia de a depune chestionarul se aplică şi persoanelor care pleacă de mai multe ori într-un an, iar perioadele cumulate depăşesc 6 luni, se arată în document.

Obligaţia este prevăzută de Codul fiscal şi este detaliată de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia poate fi amendată cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, conform Ordonanţei Guvernului nr. 30/2017.

Obligaţia vizează orice persoană fizică care locuieşte în România şi pleacă mai mult timp din ţară, indiferent dacă munceşte în străinătate sau studiază în afara României.

Chestionarul nu trebuie însă depus de către românii care lucrează în străinătate ca funcţionari sau angajaţi ai statului român.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România trebuie completat în două exemplare. Unul trebuie transmis prin poştă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unităţii fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. Totodată, chestionarul poate fi transmis şi electronic.

Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România. Practic, acest lucru se face pentru ca autorităţile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menţinută în continuare în evidenţele fiscale române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite